Evo šta je sporno
6

Premijer BPK Goražde kaže da je gradnja tunela Hranjen u "pravnom vakumu" zbog 356.000 KM

E. A.
Skupština BPK Goražde danas je donijela zaključak kojim će zatražiti od Vlade FBIH da izvrši analizu dosadašnjeg toka izgradnje tunela "Hranjen", s obzirom na to da se radi o strateškom projektu od značaja za Vladu FBiH i BPK Goražde.

Od Vlade FBIH je također zatraženo da rezultate analize predoče i Skupštini BPK Goražde, ali i da se maksimalno intenziviraju aktivnosti na preostalim radovima kako bi se uspješno okončao ovaj projekat.

Ovakav zaključak donesen je nakon višesatne rasprave o Zakonu o izmjenama i dopunama zakona o šumama odnosno izmjeni člana 59. koji tretira promjenu namjene šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

"Davno smo dobili zahtjev od Autocesta još 23.6.2023. u kojem oni, radi izdavanja urbanističke saglasnosti odnosno izmjene urbanističke saglasnosti, traže da im Ministarstvo privrede BPK Goražde izda rješenje o pretvorbi zemljišta, šumskog i poljoprivrednog. Pošto mi imamo kantonalni Zakon o šumarstvu u kome se kaže da se ne može vršiti pretvorba zemljišta bez petog primjerka, odnosno uplate onog koji traži, u ovom slučaju Autocesta oni nam nisu mogli platiti zato što nije završena eksproprijacija i Autoceste nisu još dobile vlasništvo tog putnog pojasa. S tim u vezi ne mogu platiti za pretvorbu šumskog i poljoprivrednog zemljišta, a insistiraju da im Ministarstvo izda rješenje bez plaćanja tako da smo mi u pravnom vakumu", pojasnio je danas Edin Ćulov, premijer BPK Goražde.

Naime, kako je obrazloženo, JP Autoceste Federacije je imalo obavezu plaćanja u iznosu od 356.000 KM.

Upravo su u cilju rješavanja novonastalih problema zaduženi kantonalna vlada, rukovodstvo Skupštine BPK Goražde, delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH da hitno, a najduže u roku od 15 dana održe sastanka sa premijerom FBiH, resornim ministrom, te menadžmentom JP Autoceste F BiH, kako bi se prezentovala već pripremljena informacija o aktivnostima koje vode BPK i Grad Goražde kada je riječ o izgradnji brze ceste Hrenovica-Hranjen-Goražde.

Zatraženo je i od Autoceste FBiH da u skladu s važećim zakonskim propisima nastave aktivnosti na pribavljanju potrebne dokumentacije za nastavak realizacije i izvođenje druge faze radova, a od Gradske uprave Grada Goražde da bez odlaganja intenzivira rješavanje imovinsko-pravnih odnosa (eksproprijacije) na trasi buduće izgradnje pristupnih puteva prema tunelu "Hranjen" što je preduslov za izdavanje nephodnih dozvola. U skupštini su jedinstveni u jednom, da projekat važan za ostanak na Drini niko ne smije dovoditi u pitanje.