biznis
0

Od danas brži i jeftiniji platni promet između BiH i Srbije

FENA
Od danas postaje operativna platforma za klirinški obračun međunarodnih plaćanja između Bosne i Hercegovine i Srbije čime će platni promet između ovih zemalja postati brži i jeftiniji.

Očekuje se da narednih dana platforma postane operativna i s Crnom Gorom, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

Ovaj projekt je značajan za privredne subjekte, s obzirom na činjenicu da ove tri zemlje imaju značajnu vanjskotrgovinsku razmjenu, ali i za građane koji će brže i uz manje troškove moći izvršiti transfer sredstava prema bankama ovih zemalja.

Međunarodni platni promet između zemalja regiona odvijao se i do sada, ali je uključivao plaćanja putem računa u ino bankama.

Novi način plaćanja podrazumijeva plaćanje zbirnih netopozicija, jednim nalogom, između centralnih banaka putem računa prvoklasne međunarodne banke, što će omogućiti da platni promet bude brži i jeftiniji.

Komercijalne banke će se prema svojim potrebama uključivati na ovu platformu radi izvršavanja platnih naloga za svoje klijente.

Realizaciji projekta prethodilo je potpisivanje Sporazuma o kliringu međunarodnih plaćanja u septembru prošle godine između centralnih banaka BiH, Srbije i Crne Gore.

Zainteresovanost za pristupanje projektu iskazale su Hrvatska i Makedonija, a cilj je uključenje zemalja članica CEFTA-e (Central European Free Trade Association) u projekt.