Kreće na međunarodne rute
15

Najveća narudžba u historiji avijacije: IndiGo kupuje 500 aviona od Airbusa

D. B.
Indijska niskobudžetna aviokompanija IndiGo u ponedjeljak je postavila novi svjetski rekord u komercijalnoj avijaciji nakon što je naručila 500 aviona od evropskog proizvođača Airbusa.

IndiGo je novom ogromnom narudžbom nadmašio konkurentsku kompaniju Air Indija, koja je ranije ove godine od Airbusa i Boeinga naručila 470 aviona.

I dok se aviokompanije širom svijeta još uvijek muče da ostvare rezultate koje su imale prije pandemije, indijsko tržište civilne avijacije živi drugačiju priču. Ranije ovog mjeseca je zračni saobraćaj u Indiji nadmašio statistike iz decembra 2019. godine te se čini da se snažno ravija u pozadini snažne ekonomije i rastućih prihoda. Očekuje se da će Indija, koja je nedavno prestigla Kinu i postala najmnogoljudnija nacija na svijetu, uskoro imati milione putnika koji prvi put lete, a očekuje se da će avijacijsko tržište koje raste dovesti do velike potražnje za avionima. Sa svojom narudžbom IndiGo nastoji osigurati dovoljnu veličinu svoje flote, koja se već značajno povećala od osnivanja 2006. godine.

U početku se IndiGo značajno oslanjao na Airbus kako bi postao jedna od najbrže rastućih aviokompanija na svijetu. Prvi avion A320neo je dobila u martu 2016. godine, a trenutno posjeduje jednu od najvećih flota aviona Airbus A320. Sa svojom poboljšanom aerodinamikom i motorima najnovije generacije, porodica A320 omogućava rad aviona s manjom potrošnjom goriva, što rezultira većim profitom. Trenutno IndiGo ima 264 aviona u svojoj floti, odnosno 162 primjerka modela A320neo, 79 primjeraka modela A321neo, 21 primjerak A320neo i dva teretna aviona A321.

IndiGo trenutno obavlja 1.800 letova dnevno povezujući 78 destinacija u zemlji, a sada ima planove i za međunarodne rute jer planira letjeti do 32 destinacije u svijetu.