Višemilionska investicija
204

Završava se izgradnja zgrade sarajevskog Fakulteta zdravstvenih studija

B. R.
Nova zgrada sarajevskog Fakulteta zdravstvenih studija (Foto: Vlada KS)
Nova zgrada sarajevskog Fakulteta zdravstvenih studija (Foto: Vlada KS)
Iz Vlade Kantona Sarajevo su saopćili da se privodi kraju izgradnja zgrade Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu (UNSA), a gradilište je obišao kantonalni premijer Nihad Uk (NS).

Uk je bio u pratnji dekanese Fakulteta Arzije Pašalić i rektora Univerziteta Rifata Škrijelja. Zgrada se nalazi na Bjelavama, a Uk je poručio da je riječ o građevini najviših svjetskih standarda. Fakultet zdravstvenih studija UNSA od osnivanja 1973. do sada nije imao svoju zgradu.

Kapitalni projekat "Rekonstrukcija, investiciono održavanje i opremanje građevine Fakulteta zdravstvenih studija UNSA" je dio programa javnih investicija Kantona Sarajevo u okviru projekta "Zeleni ekonomski razvoj". Provodi se s Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, a započeo je 2020. i u završnoj je fazi.

Kako su saopćili iz kantonalne vlade, riječ je o rekonstruiranoj, dograđenoj, energetski efikasnoj i modernoj građevini koja ispunjava sve standarde, čime su se osigurali prostorni kapaciteti na skoro 4.100 metara kvadratnih.

Tvrde da je izvođenje radova u skladu s dogovorenim planom i dinamikom te su u toku radovi na instalacijama unutar zgrade (na sistemu grijanja, ventilaciji, električnim instalacijama, instalacijama za vodu i kanalizaciju), pripremni radovi na kotlovnici i radovi na vanjskom uređenju.

Procijenjena vrijednost projekta, bez opremanja, iznosi 6,5 miliona KM, a projekat je najvećim dijelom finansiran kreditnim zaduženjem Kantona Sarajevo u iznosu od skoro četiri miliona KM i vlastitih sredstva UNSA - Fakulteta zdravstvenih studija u iznosu od dva miliona KM.

Postojećom investicijom se, kako su konstatovali, otklonio rizik od nemogućnosti izvođenja nastavnog i naučnoistraživačkog procesa zbog nepostojanja vlastitih prostornih kapaciteta za realizaciju teoretske i praktične nastave.

Kako je rečeno tokom spomenute posjete, prema utvrđenom planu, završetak radova očekuje se do kraja maja ove godine, čime se trajno rješava pitanje smještaja ovog fakulteta te stvaraju uslovi za nesmetan nastavni proces, naučnoistraživački rad i razvoj Fakulteta zdravstvenih studija.

Na Fakultetu zdravstvenih studija je tokom posljednje akademske godine upisano 1.094 redovna i redovno samofinansirajuća studenta na sva tri ciklusa studija.

Premijer Uk je ovom prilikom naveo da i primjer Fakulteta zdravstvenih studija potvrđuje opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da ulaže u infrastrukturu obrazovnih ustanova - od vrtića, škola, do fakulteta, kako bi mladi i njihovo nastavno osoblje imali što bolji ambijent za učenje i razvoj naučnoistraživačkog rada, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.