Finansije
2

Valute koje su doživjele najveći pad u 2015. godini u odnosu na dolar

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Argentinski pezo u odnosu na dolar pao je u 2015. za 34,6 posto, što je najveći pad jedne od svjetskih valuta u odnosu na dolar.

Argentinske vlasti su u decembru odlučile da ukinu odredbu o fiksnom kursu u odnosu na dolar nadajući se da će tako privući investitore. Ipak, pezo je potonuo vrlo brzo, a Argentina očajnički treba strane investicije.

Brazilski real u odnosu na dolar u 2015. je izgubio na vrijednosti za 32,9 posto. Brazilska finansijska stabilnost ovisi o izvozu nafte, šećera, kafe i metala. Uslijed pada cijena došlo je i do slabljenja valute.

Rand, zvanična valuta Južnoafričke Republike, slabija je za 25 posto u odnosu na dolar. Pad cijena minerala koji su vrlo značajni za JAR utjecalo je i na slabljenje valute, a nezaposlenost je dostigla 25 posto.

Turska lira je u odnosu na dolar oslabila za 20 posto. Politička nestabilnost u zemlji te rat u susjedstvu itekako pogađaju tursku ekonomiju. Prema predviđanjima MMF-a Turska bi u 2016. mogla zabilježiti rast od 3,6 posto, što je daleko manje od privrednog rasta iz 2010. (9,1 posto).

Ruska rublja je u 2015. u odnosu na dolar izgubila 17 posto vrijednosti.Ipak, rublja je u 2015. prošla bolje nego u 2014. kada je u odnosu na dolar izgubila 41 posto vrijednosti.