Udarili po Krimu
0

Ukrajina protiv Rusije već počela koristiti američke balističke projektile dometa 300 kilometara

F. H.
Ilustrativna fotografija (Foto: Lockheedmartin)
Ilustrativna fotografija (Foto: Lockheedmartin)
Ukrajina je protiv Rusije počela koristiti balističke projektile većeg dometa koje su tajno osigurale SAD, potvrdili su američki dužnosnici.

Oružje je poslano kao dio prethodnog američkog paketa podrške, a stiglo je ovog mjeseca. Dužnosnici su rekli da nisu javno objavljeni kako bi održali "operativnu sigurnost" Ukrajine.

Već su barem jednom korišteni za udare na ruske ciljeve na okupiranom Krimu. Daljnja američka pomoć sada ide u Kijev.

Očekuje se da će uskoro biti poslano još američkog oružja, nakon što je predsjednik Joe Biden u srijedu potpisao novi paket gospodarske i vojne potpore Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara-

Projektili koji su već tiho dostavljeni inačica su višeg dometa Army Tactical Missile Systems (ATACMS), potvrdio je glasnogovornik State Departmenta.

SAD je prethodno isporučio Ukrajini verziju ATACMS-a srednjeg dometa, ali se opirao slanju bilo čega snažnijeg, djelomično zbog zabrinutosti oko kompromitiranja spremnosti američke vojske.

Dužnosnici su također bili zabrinuti da bi Ukrajinci mogli upotrijebiti oružje za napad unutar ruskog teritorija, uzrokujući eskalaciju sukoba, navodi NBC, koji je prvi objavio tu vijest.

Ukrajinci su dugo tražili sisteme koji mogu ispaljivati projektile do 300 km. Govori se da je Biden potajno dao zeleno svjetlo u februaru.

Izvještavajući novinare, glasnogovornik State Departmenta potvrdio je da je pružanje ATACMS-a većeg dometa bilo "prema predsjednikovim izravnim uputama".

SAD "nisu to objavile na početku kako bi održale operativnu sigurnost Ukrajine na njihov zahtjev", objasnio je Vedant Patel.

Nije jasno koliko je oružja već poslano, ali američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da Washington planira poslati još.

"Oni će napraviti razliku. Ali kao što sam već rekao na ovom podiju... nema srebrnog metka", rekao je.

ATACMS većeg dometa daje Ukrajini mogućnost dubljeg udara u područja pod kontrolom Rusije; posebno baza, skladišnih objekata i logističkih čvorišta.

Korišteni su prvi put prošle sedmice za napad na ruski aerodrom na okupiranom Krimu, izvijestili su američki mediji, a zatim u napadu na ruske trupe u okupiranom lučkom gradu Berdjansku tokom noći na utorak.

Rusija je u srijedu rekla da novo oružje "neće bitno promijeniti ishod" rata.

Posljednjih mjeseci Kijev je pojačao svoje pozive za zapadnu pomoć jer su njegove zalihe municije iscrpljene, a Rusija stalno napreduje.

Novi paket pomoći koji je Biden odobrio u srijedu nakon višemjesečnog zastoja usred protivljenja pomoći od strane nekih u Kongresu.

Očekuje se da će paket oružja vrijedan milijardu dolara biti prvi od mnogih od 61 milijarde dolara svježe pomoći, od kojih neće svi biti potrošeni na oružje. Američka sigurnosna pomoć prethodno poslana Ukrajini od početka ruske invazije iznosi ukupno 44 milijarde dolara.

"To će Ameriku učiniti sigurnijom, svijet će učiniti sigurnijim", rekao je američki predsjednik nakon što je potpisao novu pomoć u zakonu.