Uputili pismo
15

SAD i 17 drugih država predložilo "momentalno i produženo" primirje u Gazi u zamjenu za puštanje zarobljenika

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijela kuća objavila je zajedničko pismo koje su potpisali čelnici 18 zemalja u kojem se poziva na oslobađanje zarobljenika koje drži Hamas, zauzvrat nudi "momentalni i produženi prekid vatre u Gazi".

"Pozivamo na trenutno oslobađanje svih talaca koje Hamas drži u Gazi više od 200 dana. Među njima su i naši građani. Sudbina talaca i civilnog stanovništva u Gazi, koji su zaštićeni međunarodnim pravom, izaziva međunarodnu zabrinutost. Naglašavamo da bi dogovor koji je na stolu za oslobađanje talaca doveo do trenutnog i produljenog prekida vatre u Gazi, što bi omogućilo val dodatne potrebne humanitarne pomoći koja bi se trebala isporučiti diljem Gaze, i dovelo do vjerodostojnog kraja neprijateljstava. Stanovnici Gaze bi se mogli vratiti u svoje domove i na svoju zemlju uz prethodne pripreme kako bi osigurali sklonište i humanitarnu pomoć", piše u pismu.

Dalje se navodi da snažno podržavaju tekuće napore posredovanja kako bi se ljudi vratili iz zarobljeništva.

"Ponavljamo naš poziv Hamasu da oslobodi taoce i da okončamo ovu krizu kako bismo zajednički mogli usmjeriti naše napore na donošenje mira i stabilnosti u regiju", zaključuje se u pismu.

Osim SAD-a, pismo su potpisale Argentina, Austrija, Brazil, Bugarska, Kanada, Kolumbija, Danska, Francuska, Njemačka, Mađarska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Srbija, Španija, Tajland i Velika Britanija.

Sa svoje strane, čini se da je Izrael spreman pokrenuti planiranu kopnenu ofanzivu na Rafah na jugu Gaze, a izraelski mediji izvještavaju da je vojska rekla vladi da je spremna i da čeka naredbe te sastanak ratnog kabineta Benjamina Netanyahua kako bi se raspravljalo o planovima.

Porodice izraelskih zarobljenika držanih u Gazi ponovno su izvršile pritisak na Netanyahuovu vladu da ponovno pokrene pregovore o privremenom prekidu vatre u zamjenu za oslobađanje njihovih voljenih.