Finansije
10

Agencija za bankarstvo FBiH o "sivoj listi": Nismo uočili bitne neusklađenosti u domenu pranja novca

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Nakon što je FATF stavio BiH na sivu listu iz Agencije za bankarstvo Federacije BiH kazali su za Klix.ba kako u domenu nadležnosti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nisu uočili nikakve značajne neusklađenosti i nezakonitosti u okviru ove oblasti.

Ističu da je Vijeća ministara BiH precizno i objektivno saopćilo pravo stanje mjera koje je donijela FATF-a u vezi Akcionog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, te da je svaki komentar nakon toga bi bio suvišan.

"Agencija za bankarstvo FBiH i u domenu nadležnosti sprečavanja pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti prati stanje u bankarskom sektoru FBiH i nije uočila nikakve značajne neusklađenosti i nezakonitosti u okviru ove oblasti", kazali su nam iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Podsjećamo, iz Vijeća ministara BiH danas je saopćeno da se BiH ne nalazi na crnoj listi Evropske unije već na "sivoj".

Dodaju da akcionim planom za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, Bosna i Hercegovina se obavezala da navedene obaveze izvrši do kraja decembra 2016. godine.

Prema odluci FATF-a BiH se nalazi na listi država koje su ocjenjene kao države visokog rizika i bez funkcionalnih nadležnosti. Na ovoj listi su države kao što su Sjeverna Koreja, Iran, Sirija i Jemen, ali i BiH.

Naša zemlja stavljena je na "sivu listu" zbog neusklađenog Krivičnog zakona u smislu kriminalizacije, finansiranja terorizma i pranja novca, nepostojećeg pravnog okvira koji nalaže zamrzavanje imovine terorista, neimplementiranja adekvatnih mjera za kontrolu neprofitnog sektora, neuspostavljanje adekvatne kontrole pograničnog prometa stranih valuta, neosiguravanje adekvatne procedure oduzimanja imovine i nepostojećeg adekvatnog nadzornog okvira.

FATF je međunarodno tijelo osnovano u Parizu 1989. godine, na sastanku zemalja G-7, čija je zadaća praćenje provođenja mjera za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma. Mandat FATF-a do 2020. obuhvata uspostavljanje standarda za suzbijanje pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije oružja za masovno uništenje, procjenu usklađenosti sa standardima FATF-a i prepoznavanje prijetnja integritetu međunarodnog finansijskog sistema i odgovaranje na njih kroz studije visokorizičnih jurisdikcija i tipologija.