Po nalogu Tužilaštva BiH
6

Akcija Granične policije i MUP-a RS: Uhapšeno šest osoba zbog krijumčarenja migranata

A. L.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Policijski službenici Granične policije BiH i MUP-a RS, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapsili su šest osoba tokom akcije kodnog naziva "Štek", usmjerene na sprječevanje prekograničnog organizovanog kriminala.

Šest osoba uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje ljudi i krivičnim djelom pranje novca.

Osumnjičene su da su u dužem vremenskom periodu, kao pripadnici grupe za krijumčarenje ljudi, u više navrata vršili organizovano krijumčarenje migranta u teretnim motornim vozilima sa područja Srbije na teritorij BiH, te dalje prema zemljama EU.

Osumnjičeni su na navedeni način stečenu protivpravnu imovinsku korist stavljali u legalne tokove i druge poslove čime su vršili pranje novca, te na taj način skrivali tragove izvršenja krivičnih djela.   U okviru akcije izvršeni su pretresi na više lokacija na području Bijeljine, Zvornika i Tuzle, a pronađeni predmeti izvršenja krivičnog djela su privremeno oduzeti.

Nakon što se provedu sve istražne radnje, postupajući tužilac donijet će odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.