Uz podršku Europola
16

Razbijena grupa krijumčara migranata u Rumuniji: "Sređivali" lažne radne vize za inostrane radnike

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
Prekogranična istraga koju vodi rumunska policija, podržana od Europola i austrijske policije, rezultirala je razbijanjem organizirane kriminalne grupe upletene u krijumčarenje migranata.

Grupa je organizovala ilegalni dolazak migranata u Rumuniju putem lažno dobijenih radnih viza, prije nego što je omogućila njihovo daljnje ilegalno kretanje prema drugim zemljama EU.

Pretraženo je 29 lokacija, od toga 21 u Rumuniji, šest u Italiji i dvije u Austriji.

U Rumuniji je uhapšeno 12 osoba, a oduzeti su luksuzni automobile, elektronska oprema i više od 146.000 eura te neutvrđena količina novca u drugim valutama.

Kriminalnu mrežu činili su uglavnom rumunski i pakistanski državljani, koji su osnovali kompanije u Rumuniji.

Jedan od oduzetih automobila (Foto: Europol)
Jedan od oduzetih automobila (Foto: Europol)

Osumnjičeni su navodno dovodili državljane Egipta i Pakistana u Rumuniju sa radnim vizama, pribavljenim na prevaru, obmanjujući nadležne organe. Istraga je identifikovala i druge rumunske kompanije, kojima upravljaju rumunski državljani, koji su sarađivali sa kriminalnom mrežom, a koje su također korištene za lažno dobijanje radnih dozvola i viza.

Kriminalna mreža je od Rumunije zatražila ukupno 509 radnih dozvola i pribavila dozvole za 102 migranta. Migranti su koristili ove lažno dobijene vize da ilegalno uđu u Rumuniju. Istražni tragovi sugerišu da je 76 migranata koji su stigli u Rumuniju koristeći ove lažne dokumente, potom izvršilo sekundarna kretanja u druge zemlje EU.

Tokom istrage otkriveno je 26 migranata u Rumuniji, Italiji i Austriji. Umreženi kriminalci su naplaćivali između 5.000 i 6.000 eura po osobi za organizaciju dolaska u Rumuniju i još 2.000 do 5.000 eura po migrantu za sekundarno kretanje u drugu zemlju EU.

Vjeruje se da je kriminalna mreža stekla najmanje milion eura nezakonite dobiti.

Europol je omogućio razmjenu informacija i pružio operativnu koordinaciju i analitičku podršku. Na dan akcije, Europol je poslao jednog analitičara u Italiju i jednog u Rumuniju kako bi unakrsnu provjeru operativnih informacija u odnosu na Europolove baze podataka i pružio tragove istražiteljima na terenu.