Čeka kaznu
19

Influenserica priznala krivicu: Rusima slala američke dijelove za oružje i zaradila milione

A. L.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Kanadsko-ruska influenserica Kristina Puzireva priznala je pred sudom u SAD-u krivicu za pranje novca u šemi u kojoj je isporučivala milione dolara vrijednu američku elektroniku u Rusiju za upotrebu u projektilima i dronovima.

"Kristina Puzireva i suoptuženici navodno su kupili i Rusiji poslali milione dolara vrijedne elektronike iz SAD-a kako bi podržali invaziju na Ukrajinu. Njihovo pranje novaca je direktno povezano s 298 isporuka ograničene tehnologije, u vrijednosti od sedam miliona dolara, za rusku ofanzivu", rekla je Erin Keegan, posebna agentica zadužena za istragu, u saopćenju za novinare američkog Ministarstva pravosuđa.

Čipovi su od velike važnosti za svaku vojsku, a Rusija je tokom rata u Ukrajini potrošila ogromne količine svojih zaliha na projektile, bespilotne letjelice i drugo streljivo. Mada je nakon invazije na Ukrajinu, SAD uveo sankcije Rusiji i ograničio izvoz u tu zemlju, u ruskom oružju su se i dalje nalazili nedavno proizvedeni američki poluvodiči. Slučaj Puzireve pokazuje kako su neki od njih stigli do ruske vojske.

Foto: Kristina sa suprugom/Instagram
Foto: Kristina sa suprugom/Instagram

Puzireva i njen suprug Nikolaj Golcev živjeli su u Montrealu u Kanadi i poslovali su sa Salimdzhonom Nasriddinovim iz Brooklyna. Prema američkom Ministarstvu pravosuđa, par bi doletio u New York iz Kanade, kupio elektroniku preko lažnih firmi, a zatim je slao u Rusiju. Mnogi isporučeni dijelovi imali su serijske brojeve, što je olakšalo povezivanje dijelova i pošiljki s optuženicima.

Trojka je uhapšena krajem oktobra 2023. Kako navodi FBI, Puzireva i njen suprug su tokom ove sheme zaradili veliku količinu novaca. Prema sudskim dokumentima, ona se jednom prilikom požalila da je morala otvoriti 80 različitih računa za pohranu 3 miliona dolara za saradnika.

Foto: Kristina sa suprugom/Instagram
Foto: Kristina sa suprugom/Instagram

"Prsti me već bole od laptopa", napisao je 2023. Golvec Puzirevoj.

U sedmicama koji su prethodili hapšenju, na Instagramu Puzireve mogle su se vidjeti fotografije sretnog para koji putuje svijetom.

U selfiju objavljenom 22. juna 2022., istog dana kada je sedam ruskih projektila palo na ukrajinski grad Mikolajiv, pozirala je u jednom trgovačkom centru. Puzireva je priznala krivicu, ali još nije osuđena. Njen suprug i Nasriddinov još uvijek čekaju suđenje.