Sastanak delegacija
18

Evropska komisija pojasnila prve korake za BiH nakon otvaranja pregovora

N. Ž.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Održan je prvi sastanak između delegacije Bosne i Hercegovine i Evropske komisije nakon što je naša zemlja i formalno dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora za članstvo u EU.

Kako je objavila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto, sastanak je počeo s čestitkama za našu zemlju zbog otvaranja pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Iako nije otkriven tačan datum početka ovog koraka, iz Evropske komisije je pojašnjeno kako će teći proces "skrininga", odnosno analitičkog pregleda zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

On započinje eksplanatornim dijelom u kojem EK predstavlja zakonodavstvo EU, a druga strana ima priliku postavljati pitanja o EU zakonodavstvu na koja EK odgovara. U slučaju BiH, EK je predstavljanje svog zakonodavstva odlučila obaviti dostavom materijala sa ranijih eksplanatomih skrininga (Albanija, Sjeverna Makedonija, Moldavija i Ukrajina). BiH treba te materijale da pregleda, te da izradi i EK. dostavi pitanja u vezi sa zakonodavstvom Evropske unije.

Evropska komisija očekuje da će pitanja iz institucija Bosne i Hercegovine stići do kraja juna 2024. godine. Nakon što se okonča ovaj dio skrininga, EK će donijeti potrebne odluke o daljnjoj dinamici, tj. o održavanju bilateralnog skrininga i međuvladine konferencije.

Krišto je komentarišući poruke s ovog sastanka, između ostalog rekla: "Smatram kako je izuzetno značajno da upravo sada, kako na samome početku tako i tokom cijelog procesa, pokažemo odlučnost i predanost u uspostavljanju konstruktivnog dijaloga te da se vodi računa da u svakoj fazi budu uključene sve nadležne razine vlasti."

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina je 21. marta dobila zeleno svjetlo Evropske komisije za otvaranje pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.