biznis
25

Baljić: U naredne tri godine mogli bi zaposliti najmanje 3.000 osoba sa invaliditetom

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom FBIH u saradnji sa Savezom RVI "Sinovi Drine“ BPK Goražde i kantonalnom vladom organizirao je u Goraždu javnu prezentaciju "Mogućnosti, perspektive i koristi zapošljavanja osoba sa invaliditetom“.

Prilika je iskorištena i za razgovore sa zvaničnicima BPK Goražde s akcentom na aktivnosti fonda i provedbu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Ahmet Baljić, direktor Fonda tvrdi kako dosljednja provedba zakona iz ove oblasti, može rezultirati povećanjem broja zaposlenih osoba sa invaliditetom u FBIH. Uključilo bi to svakako i BPK Goražde koji je što se tiče fonda u proteklom periodu uglavnom trpio zbog neproporcionalnog doznačavanja sredstava kantonima. Na temelju toga Baljić ističe važnost afirmacije Fonda ali i prepoznavanja pogodnosti i prava koje zakon omogućava poslodavcima ali i osobama sa invaliditetom.

"Ukoliko dođe do pune implementacije Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom u dijelu koji se odnosi na prihodovnu stranu budžeta fonda, odogovorno tvrdim da ćemo u naredne tri godine zaposliti najmanje 3.000 osoba sa invaliditetom. Nažalost, u Goraždu nemamo ni jedno privredno društvo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom jer i ovo jedino koje imamo je u fazi čekanja da im se utvrdi status“, kazao je Baljić.

Udruženje oboljelih od cerebralne paralize i distrofije BPK Goražde računa na podršku Fonda nedavno otvorenoj radionici koja zapošljava osobe sa invaliditetom.

"Moramo imati najmanje tri osobe sa invaliditetom zaposlene i tek onda uputiti zahtjev prema Fondu da komisija utvrdi da li to može biti zaštitna radionica“, pojašnjava Mirsada Ćulov, predsjednica udruženja.

Ovakvi primjeri mogli bi se preduprijediti između ostalog i dobrom saradnjom Fonda i kantonalnih institucija što je tek dio narednih zajedničkih aktivnosti.

"Pratit ćemo provedbu postojećih zakonskih odredbi kada su u pitanju posebni doprinosi po osnovu kojih se pune sredstva Fonda, samim tim automatski se nameće opravdan zahtjev da implementacija projekata ovog Fonda bude u značajnijem obimu usmjerena ka Goraždu“, kaže Emir Oković, premijer BPK Goražde.

U Fondu vjeruju kako bi u Goraždu uskoro moglo biti mnogo više privrednih društava za zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

"Nažalost živimo u društvu gdje još uvijek građanstvo nema dovoljno povjerenja kad je u pitanju rad osoba sa invaliditetom“, upozorava Mirsada Ćulov, predsjednica Udruženja oboljelih od cerebralne paralize i distrofije.

Nedostaje angažman šire društvene zajednice na razbijanjuu predrasuda i uključivanju ovih osoba ravnopravno u društvo.

"Moramo imati više senzibliteta prema njima ali i informacija. Takođe Fond se mora spustiti u bazu gdje su osobe sa invaliditetom kako bi i one i njihova udruženja dobili mogućnost da iskoriste ova sredstva. Treba senzibilirati čitavu društvenu zajednicu i zajedno raditi na boljem statusu invalida. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike mora najviše učiniti na provedbi Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaldiitetom“, smatra Nafija Hodo, direktorica Službe za zapošljavanje BPK Goražde.