Na tržištu od 2026.
41

Posljedni Mohikanac: Da li će novi T-Roc biti zadnji Volkswagenov model s termalnim motorima?

A. M.
Druga generacija najprodavanijeg crossovera u Evropi, na tržište stiže 2026. godine. Bit će to posljednji Volkswagenov novi model koji će biti u ponudi s termalnim motorima, prenose britanski mediji.

Da poplava, u slovenačkoj tvornici KLS Ljubno, nije prekinula proizvodnju ključnih dijelova za Volkswagen T-Roc prošle godine, ovaj crossover bi vjerovatno bio najprodavanije vozilo u Evropi u 2023. godini. Međutim, s obzirom da se T-Roc proizvodi još od 2017. godine, titula trećeg najprodavanijeg modela na Starom kontinentu Volkswagenu nije pala mnogo teže.

Ipak, VW će razvlačiti proizvodnju aktuelnog i dobro prodavanog T-Roca barem još dvije godine, kada bi na evropsko tržište trebala stići druga generacija. Prema pisanju britanskog Autocara, bit će to posljednji novi model marke, koji će biti dostupan s termalnim motorima. Uz objavu ove informacije, Autocar je postavio špijunske slike na osnovu kojih se može vidjeti da će novi model biti sličnog izgleda kao novi Tiguan.

Na tehničkom nivou, očekuje se da će novi T-Roc biti baziran na MQB Evo platformi i da će dobiti i plug-in hibridni pogon. Najvjerovatnije da će novi model dobiti iste motore kao i novi Golf, Passat i Tiguan. Ovdje govorimo o 1,5-litarskim i 2,0-litarskim benzinskim motorima, u običnim i hibridnim varijantama, koji nisu novost. Pretpostavljamo da u ponudi ostati i TDI dizelaš, mada za sada nema potvrde.

Takođe, s obzirom da je VW nedavno ukinuo proizvodnju kabriolet verzije, za očekivati je da je neće biti ni s novom generacijom.