Ima sjedište u Njemačkoj
18

Aiways napušta Kinu i fokusira se na prodaju u Evropi

D. B.
Ne muče se samo zapadni brendovi poput Volkswagena i Tesle u borbi s lokalnim kompanijama u Kini, nego su u istim problemima i neki kineski brendovi pa je tako kineski Aiways donio odluku da se povuče s ovog tržišta.

Aiways već ima evropsko sjedište u Njemačkoj te planira fokusirati svoju prodaju upravo na Stari kontinent, piše Autocar. Ipak, planova za premiještanje proizvodnje iz Kine u Evropu zasad nema. Električni modeli U5 i U6 nastavit će se proizvoditi u Aziji, odakle će se uvoziti u Evropu, gdje se konkurencija smatra manjom.

Iz Aiwaysa su jasno poručili da "centar operacija globalne prodaje prelazi u Evropu, preciznije u Njemačku" te da "nema planova za ostanak na kineskom tržištu zbog intenzivnog pritiska na cijene i konkurencije koja postoji na ovom tržištu".

Aiways je upao u finansijske probleme prošle godine te je morao prekinuti proizvodnju modela U5 i U6 u postrojenju Shangrao, no sada je na pragu nastavka rada. Kompanija radi i na novom ulaznom crossoveru kako bi ga ponudila po nižoj cijeni i imala šansu za veću proizvodnju.

Aiwaysovi dugoročni planovi uključuju širenje na Bliski istok i Veliku Britaniju pa čak i na SAD krajem desetljeća. Ovaj posljednji cilj izgleda ambiciozniji sada nego prošle sedmice, jer je administracija američkog predsjednika Joea Bidena učetverostručila carinu na uvezene kineske električne automobile na 100 posto.