Najavljen je teaserom
43

Volkswagen će 31. maja na Nurburgringu predstaviti "misteriozni" Golf GTI

D. B.
Volkswagen je najavio novu verziju izuzetno popularnog modela Golf GTI, koja će debitovati tokom održavanja utrke 24. sata Nurburgringa 31. maja.

Direktor Volkswagena Thomas Schafer je podijelio teaser "novog" snažnog hatchbacka na LinkedInu, a iako je snimak pikseliziran, može se zaključiti da automobil juri Zelenim paklom i "napada" Carousel, najpoznatiji zavoj legendarne staze.

O ovom Golfu GTI se malo zna, no vidljivo je da ima nešto drugačiji prednji branik u odnosu na model predstavljen prije nekoliko mjeseci, kao i da ima nešto agresivnije usisnike. Teaser se završava natpisom "50 Years of Golf", što je dovelo do špekulacija da će biti nazvan Edition 50.

Povodom 45. rođendana Golfa, Volkwagen je predstavio GTI Clubsport 45 s novim aerodinamičnim komponentama, tako da je moguć sličan scenarij s nadolazećom verzijom Golfa.

Kao što je poznato Mk8.5 Golf GTI predstavljen je krajem januara te je dostupan isključivo sa 7-stepenim DSG mjenjačem, što znači da 6-stepeni ručni mjenjač više nije u ponudi. Njegov 2,0-litarski četverocilindrični turbobenzinac je modificiran tako da razvija 265 KS u Evropi.

Ako je nova verzija Golfa GTI zaista Clubsport varijanta, snaga bi mogla biti još i veća. Golf GTI Clubsport 45 razvija 296 KS i 400 Nm obrtnog momenta, tako da bi novi model mogao isporučivati više od 300 KS.

Također, moguće je da će VW napasti rekord Nurburgringa u kategoriji za novi produkcijski automobil s prednjim pononom, a to je kruna koju je nekada držao Mk7 Golf GTI Clubsport S.