Pitanje porijekla virusa
0

WHO zatražio provjeru podataka o širenju koronavirusa u Italiji još u oktobru 2019. godine

S. M.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Uzorci iz studije koja sugeriše da je koronavirus cirkulisao izvan Kine do oktobra 2019. godine ponovo su testirani na zahtjev Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekla su dva naučnika koja su vodila istraživanje.

Sve je veći međunarodni pritisak da se sazna više o porijeklu pandemije koja je ubila više od 3 miliona ljudi širom svijeta, a američki predsjednik Joe Biden prošle sedmice naredio je svojim pomoćnicima da pronađu odgovore.

WHO je u petak rekla da stručnjaci pripremaju prijedlog za sljedeće studije koje će se provest o porijeklu virusa, ali da nije postavljen vremenski okvir. Institucija UN-a reagovala je na Bajdenovu najavu da obavještajne agencije razmatraju druge teorije o porijeklu virusa, uključujući mogućnost laboratorijske nesreće u Kini, rekavši da je potraga "zatrovana politikom".

Covid-19 prvi je put identifikovana u centralnom kineskom gradu Wuhanu u decembru 2019. godine, dok je prvi italijanski pacijent otkriven 21. februara prošle godine u gradiću u blizini Milana.

Međutim, studija objavljena prošle godine sugeriše da su antitijela na virus ili na njegovu varijantu otkrivena u Italiji 2019. godine. To je navelo kineske državne medije da tvrde da virus možda nije porijeklom iz Kine, iako su talijanski istraživači naglasili da su nalazi pokrenuli pitanja o tome kada se virus prvi put pojavio, a ne gdje.

"WHO nas je pitala možemo li podijeliti biološki materijal i možemo li testove ponoviti u nezavisnoj laboratoriji. Prihvatili smo", rekao je Giovanni Apolone, naučni direktor jedne od vodećih institucija, Milanskog instituta za rak (INT).

"WHO je u kontaktu s istraživačima koji su objavili izvorni rad. Uspostavljena je saradnja s partnerskim laboratorijama za dalja ispitivanja", rekao je glasnogovornik WHO.

Glasnogovornik je dodao da je WHO bila svjesna da istraživači planiraju objaviti naknadni izvještaj "u bliskoj budućnosti".

Rekao je da je agencija UN-a kontaktirala sve istraživače koji su objavili ili pružili informacije o uzorcima prikupljenim 2019. godine za koje je rečeno da su bili pozitivni na SARS-CoV-2, ali još nema konačnu interpretaciju rezultata.

Nalazi italijanskih istraživača, koje je objavio INT-ov naučni časopis Tumori Journal, pokazali su neutralizujuća antitijela na SARS-CoV-2 u krvi uzetoj od zdravih dobrovoljaca u Italiji u oktobru 2019. tokom ispitivanja karcinoma pluća. Većina dobrovoljaca dolazila je iz Lombardije, koja je bila prva i najteže pogođena virusom u Italiji.

"Nijedna od do sada objavljenih studija nikada nije dovela u pitanje geografsko porijeklo," rekao je Apolone.

"Sve veća sumnja je da je virus, vjerovatno manje moćan u poređenju s kasnijim mjesecima, cirkulisao u Kini mnogo prije prijavljenih slučajeva", dodao je Apolone.

WHO je za ponovni test odabrala laboratoriju Univerziteta Erasmus u Roterdamu, rekao je Emanuele Montomoli, koautor originalne studije i profesor javnog zdravlja na Odjelu za molekularnu medicinu na Univerzitetu u Sieni.

Italijanski istraživači poslali su timu iz Rotterdama 30 bioloških uzoraka od oktobra do decembra 2019. godine za koje su utvrdili da su pozitivni, 30 uzoraka iz istog perioda koji su utvrdili da su negativni i 30 uzoraka iz 2018. godine, također negativne.

"Poslali smo ih slijepe, što znači da naše kolege nisu znale koji su uzorci bili pozitivni, a koji negativni", rekao je Apolone.

"Ponovno su provjerili naše uzorke komercijalnim testovima, koji su mnogo manje osjetljivi od onih koje smo osmislili i provjerili", istakao je Montomoli.

Uprkos razlikama u dvije metode otkrivanja, obojica talijanskih istraživača izjavili su da su zadovoljni rezultatima koji su im dostavljeni krajem februara, dodajući da ne mogu dalje komentarisati dok tim talijanskih i holandskih naučnika ne objavi svoja otkrića.

"U našoj studiji nismo rekli da bismo mogli bez sumnje utvrditi da je koronavirus, koji je kasnije sekvenciran u Wuhanu, već cirkulirao u Italiji u oktobru", rekao je Montomoli.

"Pronašli smo samo odgovor na virus, odnosno antitijela. Tako da možemo reći da je ovaj koronavirus ili vrlo slična, možda manje prenosiva varijanta, ovdje cirkulisao u oktobru", dodao je.