Gdje je zapelo
59

Hoće li se bh. političari "probuditi" do ponedjeljka ili ostajemo bez dvije milijarde KM od EU?

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Hoće li građani Bosne i Hercegovine ostati bez dvije milijarde eura od Evropske komisije? Trenutno odgovor na ovo znaju samo političari, koji su imali rok do petka da izrade plan reformi. To je preduvjet za povlačenje sredstava iz Instrumenta za reforme i rast Zapadnog Balkana, a čije je slanje najavljeno za ponedjeljak, najkasnije.
Kako smo, nažalost, navikli, trenutno je BiH jedina od šest zemalja zapadnog Balkana koja nije završila ovaj ključni preduslov. A čini se da je "zapelo" na ministrima iz bh. entiteta RS.

Krišto: Poslala sam pismo i upozorila

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je u petak u Mostaru rekla kako će najkasnije do ponedjeljka uputiti plan reformi.

"Mi danas do 12 sati imamo rok i ja sam se time bavila jutros i kasno sinoć. Izjasnit ćemo se najkasnije u ponedjeljak ili možda danas kasno. Sve ono što je usuglašeno poslat ćemo Evropskoj komisiji kroz konsolidirani izvještaj", poručila je ona jučer.

Dodala je kako se još čekaju odgovori institucija RS.

"Ja sam poslala pismo svim članicama i članovima ad hoc povjerenstva za implementaciju novog EU Plana rasta za zemlje zapadnog Balkana i upozorila ih. Ustavna struktura BiH je takva da svako ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe", smatra Krišto.

Plakalo: Gubitak sredstava vodi u samoizolaciju EU sredstava

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo za Klix.ba kaže da smatra da su razlozi neusvajanja političke, a ne tehničke prirode.

"Predsjednica Evropske komisije je prije naglasila da, ukoliko ne budu implementirane reforme koje se zahtijevaju, neće biti sredstava planiranih za rast zapadnog Balkana. Mi smo došli u još apsurdniju situaciju da diskutujemo o tome da li ćemo uopće imati precizirane te dvije milijarde maraka jer se unutar BiH nije dogovorio mehanizam i okvir Plana rasta koji bi se trebao poslati prema Briselu", pojašnjava Plakalo.

Jasno poručuje da su to porazne činjenice.

"Ako ne bi uhvatili ovu priliku koja je na stolu, bilo bi pogubno jer imamo mnogo problema sa infrastrukturom, energetikom, poljoprivredom. To bi bila izdašna sredstva koja bi trebala doprinijeti razvoju tih grana", navodi Plakalo.

A eventualni gubitak istih – doveo bi nas u još veću samoizolaciju, kada su u pitanju EU projekti.

"Cijela regija će se razvijati i ulagati, a BiH će, ako ne bude ispunila ovo i poslala bar u ponedjeljak, ostati bez tih sredstava i sami ćemo sebe degradirati od bilo kakve priče i finansijskih tokova", kaže Plakalo za Klix.

Tražili smo jasnije pojašnjenje o kakvim sredstvima se tačno radi, kada je riječ o Planu rasta. Plakalo objašnjava da je on podijeljen na šest milijardi eura: od čega su dvije milijarde bespovratna, a četiri povoljna grant sredstva.

Evidentno je da nije bilo kompromisa oko tematika ili poglavlja koja se traže u narednom periodu, podcrtava Plakalo.

"Ne znam zbog čega nije usvojeno, trebalo je biti još ove sedmice. Porazno je da smo imali toliko vremena da pošaljemo to ka Briselu, a došli smo do toga da diskutujemo da će možda i te dvije milijarde biti suspendirane", zaključuje on.

Košarac: Bez prenosa nadležnosti pod plaštom ambicioznosti prema EU

Pokušali smo stupiti u kontakt ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, ali nije bio dostupan za izjavu. Umjesto toga, upućeni smo na njegovu prekjučerašnju izjavu putem društvenih mreža u kojoj navodi kako "srpska strana nije saglasna sa određenim ambicioznim stavovima EU koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH".

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"U fazi smo izrade mape rasta, koju zajedno sa drugim zemljama zapadnog Balkana, treba da predočimo EU. Kada je u pitanju mapa rasta, koju na zajedničkom nivou definišemo uz punu vidljivost RS i FBiH, nismo saglasni sa određenim ambicioznim stavovima EU, koji nisu u skladu sa Ustavom i dejtonskom strukturom BiH", naveo je Košarac.

On je pojasnio da određena pitanja, koja su u ustavnoj nadležnosti RS i FBiH, ne mogu biti prenesena na državni nivo pod plaštom ambicioznosti prema EU.

Naveo je da je to "neprihvatljivo jer je protivustavno i antidejtonski", iako je "doprinos izradi mape rasta neupitan".

Bio (ne)upitan ili ne, ukoliko se bh. političari “ne probude” do ponedjeljka – BiH i njeni građani će ostati bez dvije milijarde maraka koje su itekako potrebne svim sferama, I u FBiH i RS-u.