Svijet
13

Spasioci osluškuju zvukove iz zatrpanog italijanskog hotela dok strahuju od novih lavina

Klix.ba
(Foto: EPA)
Oslanjajući se na pile, lopate, a ponajviše na vlastite ruke spasioci su iz lavinom zatrpalog italijanskog hotela uspjeli spasiti devet preživjelih, od čega je četvero djece.

Tokom današnjeg dana nastavili su kopati i osluškivati zvukove u nadi da će otkriti znake života 23 nestalih gostiju i radnika hotela. Nade je sve manje, a postoji bojazan od novih lavina. Snijeg koji pada smanjuje vidljivost.

Dosad je izvučeno i pet tijela osoba koje nisu preživjele nesreću u Hotelu Rigopiano. Hotel u centralnom dijelu Italije sada leži pod tonama snijega koje su se u srijedu popodne sručile na građevinu. Svih četvero djece u hotelu pronađeno je živo, a jedan preživjeli podvrgnut je operaciji nakon što mu je slomljena ruka.

Glasnogovornik vatrogasaca Alberto Maiolo kazao je da su danas čuli zvukove, ali nisu sigurni da li je to od topljenja snijega, pomicanja stvari pod snijegom ili ih proizvode ljudi. Nastavljaju potragu svjesni da debeli zidovi i izolacija koju snježna lavina stvara mogu prigušiti povike u pomoć.

S obzirom da je opasnost od novih lavina velika, svaki član spasilačke ekipe planira rutu za bijeg i opremljen je uređajima za praćenje.

Snježni nanosi viši od tri metra otežavaju uključivanje u rad teške opreme poput dizalica, zbog čega se spasioci često moraju oslanjati samo na vlastite ruke i lopate za snijeg.

Tragači koriste i uređaje koji mogu registrovati bilo kakve elektronske talase koje emituju mobiteli nestalih, kao i instrumente osjetljive na zvuk dok se probijaju dublje u uništeni hotel.

U bolnici u obližnjem gradu Pescari članovi porodice očajnički pokušavaju saznati da li su njihovi voljeni među poginulima ili nestalima. Jedan otac kaže da je od srijede navečer do subote u podne čekao bilo kakve informacije o svom sinu koji je sada među hospitaliziranima.

U drugoj porodici ushićenje viješću da je devetogodišnji Edoardo Di Carlo preživio i da je dobroj zdravstvenog stanja splasnulo je nakon saznanja da je njegova majka, medicinska sestra u oblićnjem gradu Penne Nadia Asoncciamessa, među mrtvima. Još jedna žrtva bio je hotelski konobar Gabriele D'Angelo.

Od spašenih su uspjeli saznati i neke detalje o snalaženju pod snijegom. Neki od ljudi imali su dovoljno prostora da se kreću i velike balone kisika. Međutim, kako je vrijeme prolazilo, morali su nalaziti načine da se bolje organizuju. Pokušali su zapaliti manju vatru.

Nekoliko preživjelih pronađeno je kraj hotelske kuhinje gdje su uspjeli naći hranu.

U području pogođenom snijegom i lavinom oko 33.000 domova još uvijek je bez struje, a na terenu je više od 8.000 spasilaca.

Lavina je uslijedila nakon više snažnih zemljotresa iznad pet stepeni po Richteru.