13 godina u proceduri
136

Potpisan sporazum između Italije i BiH o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza potpisali su danas u Sarajevu Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola.

Forto je nakon potpisivanja izjavio da je jako zahvalan ambasadoru Di Ruzzi i njegovoj Vladi koji su udovoljili zahtjevu BiH koji je 16 godina bio u proceduri.

"Ne potpisujemo ovakve sporazume često. Postoji nešto što se dešava u EU, gdje je multilateralnim sporazumima riješeno puno stvari pa i međusobno priznavanje vozačkih dozvola. Tako da mnoge države u Evropi ne misle da je ovo pitanje kojim se trebaju baviti", kazao je Forto.

Izrazio je nadu da će i druge evropske države pratiti primjer Italije i na isti način unaprijediti saradnju.

Di Ruzza je naveo da je sporazum koji su potpisali od velike praktične koristi za građane obje zemlje koji će sada vrlo jednostavno moći izvršiti zamjenu vozačkih dozvola.

Dodao je da nije riječ samo o tehničkom instrumentu već da na njega treba gledati kao na novi most koji dodatno povezuje dvije zemlje i njihove narode.