Potrebne mjere
38

Kriza zbog pada nataliteta u Italiji prijeti da bude sve gora, neophodna intervencija EU

S. Š.
Milano, Italija (Foto: EPA-EFE)
Milano, Italija (Foto: EPA-EFE)
Italijanski sistemi socijalne zaštite već se bore da se izbore sa starenjem stanovništva, ali za sada vlasti nisu došli do rješenje šta uraditi po ovom pitanju.

Italija već dugo ima jednu od najnižih stopa nataliteta u EU, a zemlja stari mnogo brže od ostalih zemalja članica. Prognozira se da će se situacija samo pogoršavati.

Prema vladinim statistikama, prosječan broj djece po Italijanskoj ženi pao je sa 1,24 u 2022. na 1,2 u 2023. Stručnjaci kažu da bi, ako se kriza stanovništva u zemlji nastavi, populacija Italije od 59 miliona mogla pasti za skoro milion do 2030. godine.

Rješavanje krize jedna je od ključnih vladinih politika i glavni prioritet parlamentarne vladajuće krajnje desničarske stranke. No, dok je rasprava o tome kako riješiti populacijsku krizu godinama politizirana, mnogi tvrde da je potrebno pronaći konsenzus o rješenju.

Gigi De Palo, čelnica Fondacije za natalitet, insistirala je da krizu treba tretirati kao apolitičnu, ističući da ona pogađa ljude u različitim demografskim kategorijama.

"Ovo je pitanje koje se tiče svih i cijelog političkog spektra, ali i svih društvenih kategorija od imigranata do starijih", rekla je ona.

Generalna direktorica italijanskog Nacionalnog instituta za statistiku, Sabrina Prati, rekla je za Euronews da je kriza "uporna" dugi niz godina.

Samo u 2023. godini vlada je izdvojila oko milijardu eura za mjere koje imaju za cilj da pomognu ženama da se nose s majčinstvom i poslom.

Ali Ardiano Bordingnon, predsjednik Nacionalnog foruma porodica, smatra da to nije dovoljno i da je potrebna intervencija EU.

"Govorimo o veoma teškom izazovu historijskih razmijera za cio zapadni svijet. U krajnjem slučaju, Evropa bi trebala intervenisati."