{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Slovenska štampa: EU sve bliže sporazumu sa Srbijom

F
21.1.2008. u 13:03
0
0
Slovenska štampa: EU sve bliže sporazumu sa Srbijom
0
Slovenska štampa: EU sve bliže sporazumu sa Srbijom
Među državama EU sve više prevladava stajalište Slovenije da je sa Srbijom potrebno što prije potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a uvjetovanje toga čina izručenjem Ratka Mladića, koje zastupa Nizozemska, sve je više izolirano, piše u ponedjeljak slovenska štampa.
Neki komentatori, međutim, takvo stajalište ocjenjuju moralno upitnom "političkom trgovinom" s Beogradom, koji se nalazi pred drugim krugom predsjedničkih izbora u kojemu će se ogledati "proeuropski" Boris Tadić i "nacionalistički" Tomislav Nikolić.

"Na stajalištu da Mladić pred potpisivanjem sporazuma mora biti u Haagu trenutačno inzistira još samo Nizozemska, dok se ostale članice slažu s argumentacijom Dimitrija Rupela da je Hrvatska takav sporazum potpisala s Hrvatskom četiri godine pred izručenje Ante Gotovine, te i s pregovorima započela prije nego što je Gotovina došao u Haag", piše ljubljanski "Dnevnik" koji se poziva na svoje "dobro obaviještene
diplomatske izvore", u prilogu u kojem analizira poruke zatvorenog sastanka europskog dijela kontaktne skupine za Kosovo, održanog u subotu na Brdu kod Kranja.

List navodi da je zapreka za proeuropski razvoj Beograda u prvom redu srbijanski premijer Vojislav Koštunica sa njegovim "ultimatumom" Europskoj uniji da može birati između nezavisnosti Kosova i približavanja Srbije EU-u, koju je Rupel odmah nakon što je izrečena nazvao "izokrenutom logikom", dok je premijer Janša izjavio da u Srbiji djeluju i političari umjereniji od Koštunice.

Kako navodi "Dnevnik", upravo zbog Koštunice i predstojećeg drugog kruga izbora u Srbiji, Europska unija će "sve važne odluke o Kosovu" donijeti u roku od dvije sedmice nakon održavanja drugog kruga izbora u Srbiji, odnosno kako precizira - između 4. i 18. februara.

Vodeći slovenski dnevni list "Delo" dovodi u pitanje pragmatično stajalište Bruxellesa, u komentaru posvećenom situaciji nakon prvog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji. Doduše, ističe komentatorica Dela Saša Vidmajer, "nedolična trgovina" Europske unije, koja je s Beogradom spremna potpisati SSP prije drugog kruga predsjedničkih izbora, doista je "najbolja strategija" kako podržati srbijanske "proeuropske političke garniture", odnosno one koje su usmjerene u "evropsku budućnost", a ne one koje se fiksiraju uz "nacionalističku prošlost", ali to nosi i svoju moralnu dilemu.

"Temeljni uvjet članstva u EU je poštivanje evropskih vrijednosti, a nakon što je više godina Bruxelles ponavljao da bez uhićenja ratnih zločinaca neće biti sporazuma s Unijom, evropska se politika sada pokazala kao nenačelna i nevjerodostojna. Evropska poruka Srbiji je katastrofalna jer znači popuštanje državi koja štiti optužene ratne zločince i koja ne razumije europski sustav vrijednosti", piše "Delo" u svom glavnom komentaru.

Sada na tom načelu i čvrstom stajalištu da pitanje europske perspektive za Srbiju i pitanje Kosova ne treba povezivati inzistira još samo usamljena Nizozemska, iznosi "Delo" koje dodaje da se je u "stupicu" želje EU-a da na primjeru Kosova i Srbije dokaže sposobnost upravljanja kriznim situacijama u Evropi uhvatila i Slovenija, jer je određivanje statusa Kosova u prvoj polovici ove godine odredila i jednim od glavnih prioriteta svog predsjedavanja EU-u.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: