Svijet
0

Ruska štampa o prijedlogu Medvjedeva za Putina kao premijera

FENA
Dmitri Medvjedev, kandidat na predsjedničkim izborima i najvjerojatnije budući ruski predsjednik, ispunio je "svoju misiju" zatraživši u utorak od Vladimira Putina da ostane na vlasti kao premijer nakon predsjedničkih izbora 2008., ocjenjuje u srijedu ruska štampa.

"Ponudivši ovaj prijedlog Putinu, Medvjedev nije improvizirao, nego je objavio dobro smišljenu varijantu koju bi predsjednik mogao prihvatiti", piše dnevni list Nezavisimaja Gazeta, navodeći političke eksperte.

"Dmitri Medvjedev je ispunio svoju misiju", piše dnevni list RBC Daily. "Nema sumnje da Putin neće prihvatiti ovaj prijedlog. Evidentno, Medvjedev je upravo najavio odluku koju je donio predsjednik", kaže Olga Kričanovskaja iz Instituta za sociologiju ruske Akademije nauka, a navodi je ovaj list.

Prema dnevnom listu Kommersant, Vladimiru Putinu trenutno "nije potrebno ništa drugo nego da radi kao premijer i neće biti preraspodjele ovlasti u njegovu korist".

"Izborom svog nasljednika on se zaštitio od rizika da bude smijenjen s mjesta premijera, kao što je bio slučaj s Mihailom Kasjanovim ili Mihailom Fradkovim", nastavlja Kommersant, prenio je AFP.

Ovo mišljenje dijeli i Nezavisimaja Gazeta koja podsjeća da se "Vladimir Putin i Dmitri Medvjedev poznaju već više od 15 godina i sigurni su da u ovom partnerstvu neće biti neugodnih iznenađenja".

Medvjedevljev prijedlog omogućit će Putinu "da ostane na vlasti u zemlji i kontrolira ostvarenje svih svojih projekata i datih obećanja", ocjenjuje ovaj list.

S Dmitrijem Medvjedevim, biračima se predlaže da glasaju ne za samog kandidata već za to da Putin ostane i dalje u administraciji zemlje. To je dobar zahtjev da kandidat Medvjedev pobijedi već u prvom krugu predsjedničkih izbora, rezimira dnevni list Kommersant.