Prijetnje nakon sankcija
0

Sjeverna Koreja: Washington će progutati more vatre

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja pooštrila je prijetnje nakon što je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija odobrilo nove sankcije, u reakciji na nuklearnu probu Pyongyanga u prošlom mjesecu. Sjeverna Koreja zaprijetila je da će pokrenuti iznenadni nuklearni napad na SAD te da će Washington "progutati more vatre".

Neimenovani glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Pjongjanga rekao je da će Sjeverna Koreja ostvariti svoje pravo na "preventivni nuklearni napad kako bi uništili uporišta agresora". Na skupu u Pjongjangu vojni general Kang Pyo Yong je kazao da je Sjeverna Koreja spremna da ispali dalekometni nuklearni projektil na Washington, objavio je Fox news.

"Interkontinentalni balistički projektili i razni drugi projektili, koji već imaju određene mete napada, sada su opremljeni upaljačem, lakšim i manjim nuklearnim bojevim glavama i čekaju spremno. Kada zaspemo Washington (projektilima), to uporište zla bit će progutano morem vatre", kazao je Kang.

Američki izaslanik za Sjevernu Koreju Glyn Davies pozvao je Pjongjang da se primiri te istakao da ništa neće postići prijetnjama. Isto to je kazala i Susan Rice, američka izaslanica u UN-u, dodavši da će Sjeverna Koreja zbog prijetnji ostati još izlovanija.

Podsjetimo, Vijeće sigurnosti je s 15 glasova za i nijednim protiv usvojilo rezoluciju 2094 koja uvodi nove sankcije protiv Sjevera.

Kineski ambasador u UN-u, Li Baodong, izjavio je da je "najviši prioritet sada ublažiti napetosti" na Korejskom poluotoku.

Li je također kazao da se šestostrani razgovori o kontroverznom nuklearnom programu Sjeverne Koreje moraju nastaviti.