Svijet
1

Sjeverna Koreja pomakla projektile na obalu - Rat može početi svakog trenutka

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Sve više raste napetost na sjeveroistoku Azije. SAD su najavile da će na ostrvo Guam, američku teritoriju u Tihom okeanu, razmjestiti sistem za odbranu od raketnih napada. Vojska Sjeverne Koreje reagovala je objavivši da je dobila odobrenje za pokretanje vojnih operacija protiv SAD-a te zaprijetila napadima manjeg, lakšeg i raznovrsnijeg nuklearnog arsenala, istaknuvši da se trenutak eksplozije sve više približava.

"Nemilosrdne operacije severnokorejskih snaga su konačno ispitane i odobrene. Rat može početi svakog trenutka", objavljeno je u saopćenju vlasti Pjongjanga, prenijela je KCNA.

BBC je objavio kako je Sjeverna Koreja pomakla projektile srednjeg dometa na svoju istočnu obalu.

"Pojedini postupci koje je Pjongjang preduzeo u proteklih nekoliko sedmica predstavljaju realnu i jasnu opasnost", rekao je američki ministar odbrane Chuck Hagel. On je istakao da ti postupci Pjongjanga prijete interesima Južne Koreje i Japana, ali je pomenuo i direktne prijetnje protiv Guama, Havaja i zapadne obale SAD-a.

Neposredno nakon Hagelovog govora, Pentagon je saopćio da će poslati rakete sistema THAAD za obaranje balističkih projektila, sa pokretnim lanserom i presretačima raketa, radarski sistem i integrisani sistem za kontrolu vatre.

Ministarstvo odbrane Južne Koreje je saopćilo da je njihova vojska spremna da se izbori sa svakom vrstom provokacija Sjeverne Koreje.

Podsjetimo, nakon posljednjih UN-ovih sankcija Sjeverna Koreja je zaprijetila nuklearnim udarom na SAD i napadom projektilima na njihove pacifičke baze. Uprkos njihovoj ratobornoj retorici, analitičari smatraju da neće doći do nuklearnog napada, dok eksperti tvrde da Pjongjang nema mogućnost da lansira nuklearne bojeve glave.