Kim Jong-un potpisao naredbu
29

Sjeverna Koreja priprema rakete za napad na SAD

Klix.ba
Kim Jong-un
Kim Jong-un
Sjeverna Koreja je saopćila da priprema svoje jedinice za napad na SAD kao odgovor na letove američkih bombardera iznad Korejskog poluotoka.

Državna novinska agencija KCNA je izvijestila da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-un potpisao naredbu tokom sinoćnjeg sastanka sa svojim generalima.

"Došlo je vrijeme da izravnamo račune sa SAD-om", izjavio je Jong-un.

Pyongyang je bijesan zbog novih sankcija UN-a i godišnje zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje.

Kim Jonh-un je konačno potpisao plan za tehničke pripreme strateških raketa. Jedinicama je naređeno da budu spremne za napad, tako da bi se to moglo dogoditi svakog trenutka, javlja KCNA.

"Ako nas isprovociraju velikim strateškim snagama, Korejska narodna armija će nemilosrdno napasti američko tlo, njihova uporišta, vojne baze u Pacifiku uključujući Havaje i Guam, kao i one u Južnoj Koreji". rekao je sjevernokorejski vođa.

Hiljade ljudi su nakon toga učestvovale u maršu u Pyongyangu kako bi iskazali podršku svom vođi. Novinska agencija Yonhap je saopćila da je pojačana aktivnost oko sjevernokorejskih uporišta sa raketama.

Američke snage su svojim bombarderima letjele iznad Korejskog poluotoka još u četvrtak, a to je bio dio vojnih vježbi. B-2 avioni su demonstrirali američku moć i mogućnost pomaganja savezicima preciznim i brzim napadima, saopćile su američke vlasti.

"Sjeverna Koreja mora shvatiti da radi opasne stvari. Provokacije iz ove zemlje moramo shvatiti veoma ozbiljno i sigurno ćemo odgovoriti na njih", izjavio je sekretar američkog ministarstva odbrane Chuck Hagel.

Tenzije na Korejskom poluotoku su visoke od 12. februara, kada je Sjeverna koreja izvela nuklearni test i zbog toga kažnjena sankcijama.