Izvještaj agencije KCNA
0

Sjeverna Koreja spremna za napad na američke baze

Klix.ba
Sjevernokorejske vlasti su naredile svojim jedinicama sa strateškim raketama i dalekometnom artiljerijom da budu spremne za napad na vojne baze na tlu SAD-a, na Havajima i u Guamu, javlja Reuters.

Ove informacije su se pojavile u utorak, a Sjeverna Koreja smatra da joj američki bombarderi prijete napadom.

"U ovom trenutku Vrhovna komanda Sjevernokorejske narodne vojske je na prvom stepenu pripravnosti, uključujući jedinice sa dalekometnom artiljerijom i strateškim raketama. Njihova meta će biti svi neprijateljski objekti na američkom tlu, Havajima i u Guamu", izvijestila je sjevernokorejska novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je ranije prijetila nuklearnim napadom na SAD i Južnu Koreju, iako postoji uvjerenje da ova zemlja nema mogućnosti pogoditi SAD atomskim oružjem. No, uprkos tome, američke vojne baze na Pacifiku su ipak izložene mogućem napadu.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane nije otkrilo nikakve znake neobične aktivnost sjevernokorejske vojske, ali će situaciju svakako pomno pratiti. Južnokorejska i američka vojska provode zajedničke vježbe koje su odbrambene prirode.

Sjeverna Koreja je prijetila da će napasti američku vojsku te je optužila Washington za pripreme koristeći B-52 bombardere koji su letjeli iznad Korejskog poluotoka.

Sjeverna Koreja je saopćila da prekida primirje kojim je okončan Korejski rat koji je trajao između 1950. i 1953. godine te je zaprijetila nuklearnim napadom na SAD.