Sručnjaci tvrde da blefiraju
0

Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom na SAD

Klix.ba
Glasnogovornik sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je kako njegova zemlja ostavlja otvorenom mogućnost da djeluje preventivnim nuklearnim napadom na "agresore" u slučaju da oni pokrenu napad na Pjongjang.

"Budući da Sjedinjene Američke Države čine sve da pokrenu nuklearni rat, mi ćemo iskoristiti svoje pravo na preventivni nuklearni napad na sjedište agresora, kako bismo zaštitili naše vrhovne interese", kazao je neimenovani glasnogovornik čiju izjavu prenosi novinska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja je pojačala ovakvu retoriku nakon što su izveli treći nuklearni test prošlog mjeseca, prijeteći da će upotrijebiti sva sredstva, uključujući i nuklearni arsenal, protiv bilo kakve agresije.

U posljednje vrijeme Pjongjang je optuživao Washington i Seul da pripremaju napad na Sjevernu Koreju pod krinkom zajedničke vojne vježbe.

Međutim, vojni stručnjaci tvrde da je Sjeverna Koreja godinama daleko od razvoja dalekometnih projektila i nuklearnih bojevih glava za napad na kopno SAD-a, prenosi RT.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija prošlog je mjeseca nuklearnu probu Pjongjanga okarakterisao kao teško kršenje rezolucija UN-a kojima toj zemlji zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Nove sankcije koje se očekuju za Sjevernu Koreju mogle bi uključivati dodatna ograničenja na trgovinu luksuznih roba i zamrzavanje imovine dviju organizacija koje su povezane sa nuklearnim testiranjima.