Nepoznati razlozi
3

Sjeverna Koreja se naglo povukla iz ureda za vezu s Južnom Korejom

Klix.ba
Ured za vezu Sjeverne i Južne Koreje (Foto: EPA-EFE)
Ured za vezu Sjeverne i Južne Koreje (Foto: EPA-EFE)
Sjeverna Koreja je danas naglo povukla svoje osoblje iz interkorejskog ureda za vezu s Južnom Korejom, otkrili su zvaničnici u Seulu.

Ovaj potez sigurno će, kako pišu svjetski mediji, ugroziti veze između Južne i Sjeverne Koreje te zakomplicirati globalnu diplomatiju u vezi s nuklearnim programom.

Prošlog mjeseca je drugi samit SAD-a i Sjeverne Koreje u Vijetnamu propao zbog sporova u vezi sa sankcijama koje je predvodila Amerika.

Seulsko ministarstvo ujedinjenja saopćilo je kako je Sjeverna Koreja obavijestila Južnu Koreju o povlačenju tokom današnjeg sastanka u uredu za vezu u sjevernokorejskom pograničnom gradu Kaesongu.

Sjever je rekao da se "povlači s uputama nadređenog tijela", navodi se u izjavi Ministarstva ujedinjenja. Nije rečeno hoće li povlačenje osoblja biti privremeno ili trajno.

Prema južnokorejskoj izjavi, Sjeverna Koreja dodala je kako neće zamjeriti ako Južna Koreja ostaje u uredu te da će kasnije obavijestiti zvaničnike na jugu o praktičnim stvarima.

Zamjenik ministra za ujedinjenje iz Seula Chun Hae-sung izjavio je novinarima kako Južna Koreja planira nastaviti djelovati u uredu za vezu i očekuje da će Sjeverna Koreja nastaviti dopuštati Južnoj Koreji da normalno djeluje u uredu.

Podsjećamo, zajednički ured za vezu Sjeverne i Južne Koreje trebao je služiti za poboljšanje komunikacije između dviju zemalja.