Vrijedna 100.000 KM
0

Općina Novi Grad donirala specijaliziranu obuću za novogradske policajce

A. Ku.
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić uručio je jučer specijaliziranu obuću za 210 policijskih službenika Policijske uprave Novi Grad Sarajevo u vrijednosti od 100.000 KM.

Radi se o nepropusnoj i obući pogodnoj za sve vremenske prilike, čije su karkteristike u skladu s Uredbom o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH koja je od velikog značaja za rad policijskih službenika na terenu, navode iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Primopredaji koja je održana ispred zgrade Općine prisustvovao je komesar MUP-a KS Fatmir Hajdarević, načelnik PU Novi Grad Salem Kurtović, sa policijskim službenicima, predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović i vijećnici.

Načelnik Semir Efendić istakao je da se radi o veoma korisnoj donaciji koja će zasigurno poboljšati rad na terenu policijskim službenicima i podsjetio da Općina Novi Grad kontinuirano izdvaja sredstva iz budžeta za podršku PU Novi Grad.

"Općina Novi Grad svake godine u kontinuitetu podržava rad PU Novi Grad. Prije dvije godine smo donirali dva vozila Policijskoj upravi za potrebe obavljanja njihovih poslova, sada je to ova specijalizirana obuća, opremili smo i cijelu Jedinicu za podršku, dakle ono što je njima najveći prioritet mi se potrudimo da u tom pravcu usmjerimo i našu pomoć. Ovaj put smo dogovorili da to bude specijalizirana obuća, ukupno 210 pari, za sve pripadnike Policijske uprave, a u te svrhe iz budžeta je izdvojeno 100.000 KM", rekao je načelnik Efendić

Dodao je da je Općina ovaj put provela i samu javnu nabavku, a zbog problema koji se godinama dešavaju u MUP-u KS i drugim nivoima vlasti, pa se dešava da su uniforme u veoma lošem stanju.

"Mi se nadamo da će ovo pomoći našoj policiji, ali nam govori o problemu da uopće postoji potreba da Općina nabavlja obuću za policajce kada su oni dio sistema Ministarstva unutrašnjih poslova. Ovo jeste jedna vrsta ad hoc rješenja prevazilaženja tih problema, na način da se uključi Općina. Ali bi bilo bolje da se napravi neki jedinstven sistem, da MUP u normalnim procesima i pocedurama uspijeva nabaviti sve ono što je potrebno za rad policije", izjavio je načelnik Efendić.

Komesar MUP-a KS Fatmir Hajdarević rekao je da sarajevske općine imaju odličnu saradnju s lokalnim policijskim upravama, te da je Novi Grad i ranije donirao vozila i specijaliziranu opremu.

Zahvalio je načelniku Semiru Efendiću na donaciji i istakao da je Općina Novi Grad uvijek pružala podršku radu policijskih službenka, te da će im ova donacija sigurno biti od velike koristi.

"Općina Novi Grad kontinuirano, dugi niz godina pomaže lokalnu Policijsku upravu kroz nabavke vozila i kroz nabavke specijalizirane opreme. Specijalizirana obuća podrazumijeva da se radi o obući predviđenoj za različite vremenske uslove, ako je toplo da ta obuća ne grije nogu, a ako je kišni period da ne propušta vodu. Uprava Policije KS je prva u FBiH pokrenula nabavku uniformi i obuće po

jedinstvenoj federalnoj uredbi. Međutim, imamo problem žalbi, a to je već pitanje Zakona o javnim nabavkama", istakao je Hajdarević te dodao kako je najneophodnije da se popune kadrovi i izvrši nabavka uniformi i zaštitne opreme.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad Mirza Selimbegović je kazao da je ovo nastavak saradnje sa PU Novi Grad i da policija predstavlja ogledalo naše države, i da trebaju biti i spremni i dobro opremljeni.

"Ovo je nastavak jedne korektne i dobre saradnje Općine Novi Grad i Općinskog vijeća sa PU Novi Grad. Mi smo i u prethodnim godinama izdvajali određena sredstva u budžetu koja su namjenski utrošena onako kako odgovara Policijskoj upravi. Mi ćemo i dalje nastaviti saradnju, jer policija je na neki način ogledalo države i oni trebaju da izgledaju i opremljeno i spremno, i nadam se da ćemo postići taj cilj", rekao je predsjedavajući Selimbegović.