Vježbu pratio Kim Jong-un
31

Sjeverna Koreja simulirala "nuklearni kontranapad"

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Sjevernokorejska vojska je ispalila projektile iz okoline Pyongyanga, koji su letjeli oko 300 kilometara prije nego su pali u vode istočno od Korejskog poluotoka.

Riječ je o vježbi koja predstavlja "simulaciju nuklearnog kontranapada", a koju je lično nadgledao sjevernokorejski lider Kim Jong-un. Ovo je još jedan u nizu testova obavljenih ove godine.

Vježba je održana u ponedjeljak, a informacije je državna novinska agencija KCNA objavila danas. Južnokorejska vojska je saopćila da je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko balističkih projektila kratkog dometa, dok je Tokio također potvrdio lansiranje.

Kim je "vodio kombinovanu taktičku vježbu koja je simulirala nuklearni kontranapad i uključivala velike rakete", a koje su pogodile mete. udaljene oko 352 kilometra. Lider Sjeverne Koreje je izrazio veliko zadovoljstvo, prenosi KCNA.

Ova vježba je bila odgovor na zajedničke zračne vježbe, koje od 16. do 26. aprila obavljaju Južna Koreja i SAD. Dvije zemlje navode da vježbe služe kao demonstracija smrtonosne moći u zraku, kao i da povećava njihovu sposobnost da se brane, kao i da odbiju te poraze bilo kojeg neprijatelja.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

S druge strane, Pyongyang tvrdi da mu neprijateljske sile ozbiljno prijete i da ne prestaju s provokacijama.

Analitičari su upozorili da postoji mogućnost da Sjeverna Koreja testira krstareće projektile prije nego ih pošalje Rusiji, kako bi ih ova zemlja koristila protiv Ukrajine. SAD i Južna Koreja tvrde da je Kim već poslao oružje Moskvi uprkos sankcijama UN-a koje zabranjuju takve poteze.

Seoul navodi da je Pyongyang poslao oko 7.000 kontejnera naoružanja Moskvi za korištenje u Ukrajini.

Prošle godine je Sjeverna Koreja obavila rekordan broj testiranja projektila uprkos UN-ovim sankcijama koje su na snazi još od 2006. godine te uprkos upozorenjima Washingtona i Seoula.