Trodnevna posjeta
18

Kina u Sjevernu Koreju šalje najvišu delegaciju od 2019. uslijed sve većih regionalnih tenzija

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kineska posjeta Sjevernoj Koreji na najvišem nivou u posljednjih skoro pet godina trebala bi početi u četvrtak, jer Pjongjang nastoji ojačati odnose i s Pekingom i s Moskvom usred sve veće koordinacije između njegovih susjeda i Sjedinjenih Američkih Država.

Zhao Leji, treći po rangu kineski zvaničnik, predvodit će delegaciju u "posjetu dobre volje" zemlji kako bi započeo "godinu prijateljstva" kojom se obilježava 75 godina diplomatskih veza, objavio je Peking.

Trodnevna posjeta, na poziv Sjeverne Koreje, pokazuje "veliku važnost" koju Kina pridaje tim odnosima, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. Sjevernokorejska državna medijska agencija KCNA također je najavila posjetu.

To također daje visokom kineskom zvaničniku priliku da se direktno čuje s tajnovitom i izoliranom vladom Sjeverne Koreje dok je na terenu, kažu analitičari.

Zhao je najviši kineski posjetitelj Sjevernoj Koreji od državne posjete kineskog lidera Xi Jinpinga 2019. Zhao je na čelu kineskog nacionalnog zakonodavnog tijela i član je njegovog moćnog Stalnog komiteta Politbiroa od sedam članova.

Putovanje dolazi jer su obje zemlje oprezne u pogledu onoga što gledaju kao neprijateljske pojave regiona – posebno sve veće sigurnosne koordinacije između SAD-a i njihovih saveznika Japana i Južne Koreje.

Delegacija će također stići usred povećane globalne zabrinutosti za Sjevernu Koreju, koja je posljednjih mjeseci pojačala svoju ratobornu retoriku i nastavila sa testiranjem oružja. Pjongjang je takođe uspostavio bliže veze sa Moskvom i počeo da isporučuje oružje korišteno u njegovom ratu u Ukrajini, kažu SAD i njeni saveznici.