Svijet
0

RS uputila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Zvaničnici Republike Srpske ponovo su uputili svoj izvještaj Vijeću sigurnosti, sa stavovima kako oni vide stanje u RS-u i BiH.

Izvještaj ovog bh. entiteta je upućen nakon što je, u skladu sa svojim mandatom prema Dejtonskom mirovnom sporazumu, visoki predstavnik Valentin Inzko podnio redovni izvještaj Ban Ki-moonu, generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, u kojem je prezentirao stanje u vezi s provedbom Mirovnog sporazuma u Bosni i Hercegovini za period od 21. aprila do 21. oktobra 2014. godine.

U dokumentu RS-a se uglavnom ponavljaju ranije tvrdnje, o tome da OHR treba da bude zatvoren, iznose se stavovi o nužnosti dejtonske strukture BiH, kritikuje Sud i Tužilaštvo BiH zbog neprocesuiranja optužnica o zločinima nad Srbima, navodi šta je Republika Srpska uradio u borbi protiv korupcije i kriminala...

Tvrdi se i da je neophodno trenutno i detaljno preispitivanje institucija na nivou BiH.

"Republika Srpska predlaže osnivanje zajedničkih odbora na čelu sa organima vlasti Republike Srpske i FBiH, uz učešće predstavnika EU, koji bi ocijenili njihov rad. Odbori bi ocjenjivali transparenost, efikasnost, opravdanost troškova, i što je najvažnije, potrebu za postojanjem datih institucija. U svim slučajevima u kojima bi se utvrdilo dupliranje entitetskih i kantonalnih institucija, pretpostavka bi bila da bi se ukinula centralna institucija,u skladu sa Ustavom BiH,a sredstva preusmjerila na entitetske i kantonalne institucije", jedan je od stavova RS-a u ovom izvještaju.

Predlaže se i smanjenje vojnog budžeta, a, između ostalog, se navodi da će "Republika Srpska pomno pratiti i tijesno sarađivati sa ostalim bezbjednosnim agencijama na odbrani od džihadističke prijetnje“.

Iznosi se i stav da "neslaganje u okviru FBiH koči napredak“, te se na nekoliko strana navodi šta je RS, a šta međunarodna zajednica uradila nakon majskih poplava.

Podjećanja radi, visoki predstavnik je u svom izvještaju upozorio da je silazna putanja kojom se kreće Bosna i Hercegovina, nažalost, nastavljena i da su najveći problemi uzrokovani opstrukcijom i neefikasnošću na različitim nivoima vlasti.

Socijalne i ekonomske teškoće, koje su posljedica takve situacije, dodatno su usložnjene zbog katastrofalnih posljedica proljetnih poplava koje su rezultirale štetama u iznosu većem od dvije milijarde eura.

Visoki predstavnik je naglasio da je za rješavanje ove situacije "potrebno odlučno prestati s dosadašnjom praksom i početi s novim načinom vođenja politike".