Pitanje intervencija
65

Amerikanci i Rusi se žestoko konfrontirali u UN-u: "Ne mijenjajte historiju, spriječen je genocid"

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Na Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku održanom u ponedjeljak, predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Robert Wood pozvao je ruskog kolegu Vitalija Nebenziju da ne pokušava promijeniti tok historijskih događaja.

Rasprava se vodila na sjednici na kojoj se razmatrao šestomjesečni izvještaj glavnog sekretra UN-a Antonija Guterresa o radu misije UN-a na Kosovu (UNMIK).

Pokušaj Rusije da preispita akcije NATO-a 1999. Wood je povezao s činjenicom da je ruski zahtjev za posebnom sjednicom o akcijama NATO-a poritv Srbije dva puta odbačen.

Tokom zasjedanja, ruski predstavnik Nebenzia iznio je optužbe na račun NATO-a, potez koji je potaknuo Wooda da uzme riječ.

"Operacija 'Savezničke snage' iz 1999. bila je vitalna i legitimna za promicanje povlačenja Miloševićevih srpskih snaga s Kosova i za zaustavljanje etničkog čišćenja", rekao je Wood.

Dodao je kako je operacija spriječila genocid.

"Ova operacija je bila posljednja moguća intervencija za sprječavanje genocida i bila je odgovor na hitnu potrebu da se zaštiti civilno stanovništvo", dodao je Wood.

Nakon toga se direktno obratio Rusima.

"Čini se da je Ruska Federacija nezadovoljna činjenicom da joj Vijeće ne daje prostor koji želi za promicanje alternativne stvarnosti. Bilo bi bolje ostaviti revizionizam po strani i raditi na rješavanju izazova koji su pred nama", poručio je Wood.

Ovaj verbalni okršaj na međunarodnoj sceni dolazi u vrijeme kada su političke napetosti na vrhuncu, a prije svega pokazuje kako događaji iz prošlosti nastavljaju utjecati na današnju politiku i diplomatiju.