Svijet
0

Pjongjang uklonio rakete sa lansirne rampe

SRNA
Sjeverna Koreja uklonila je dvije rakete srednjeg dometa sa lansirne rampe sa svoje istočne obale, što ukazuje na smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Pjongjang je zaprijetio prošlog mjeseca napadima u regionu i pripremio se za lansiranje raketa tipa Musudan, čiji je domet od 3.000 do 3.500 kilometara sa svoje obale Žutog mora.

"Rakete tipa Musudan bile su spremne da svakog momenta budu ispaljene, ali su povučene sa lansirne rampe", izjavio je zvaničnik američke odbrane koji je želio da ostane anoniman.

Ovaj gest Sjeverne Koreje ukazuje da ne postoji više velika opasnost od lansiranja raketa.

Prijetnje su uslijedile poslije pooštravanja sankcija UN Sjevernoj Koreji u martu, nakon što je Pjongjang izveo treću nuklearnu probu, a i zbog toga što je zvanični Pjongjang ogorčen zbog velikih godišnjih američko-južnokorejskih vojnih vježbi.

Vijest da su rakete uklonjene sa istočne sjevernokorejske obale stigla je uoči susreta predsjednika SAD i Južne Koreje u Washingtonu.

Južnokorejska predsjednica Guen Hje Park otputovala je u prvu zvaničnu posjetu SAD od kada je u februaru preuzela funkciju šefice države.