Svijet
33

Pjongjang sprema raketu za lansiranje

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje jedna raketa Sjeverne Koreje, koja još nije testirana, puni se gorivom i spremna je za lansiranje, tvrde američki i južnokorejski izvori.

Južnokorejski ministar inostranih poslova Yun Byung-se potvrdio je informacije o raspoređivanju sjevernokorejske rakete na istočnu obalu države, napominjući da bi ispaljivanje moglo biti izvršeno svakog momenta, objavila je danas agencija Jonhap.

"Prema podacima južnokorejskih i američkih tajnih službi, mogućnost da Pjongjang izvrši raketnu probu veoma je velika“, saopštio je šef južnokorejske diplomatije poslanicima u parlamentu.

On je dodao da je teorijski domet rakete Musudan 3.500 kilometara.

Prošle sedmice južnokorejski mediji objavili su, pozivajući se na obavještajne službe, da je Sjeverna Koreja postavila dvije balističke rakete tipa Musudan na istočnu obalu.

Američki stručnjaci vjeruju da bi ispaljivanje raketa moglo biti povodom proslave 101. godišnjice od rođenja osnivača Demokratske Narodne Republike Koreje Kim Il-sunga (15. aprila 1912.)

Pjongjang je jučer upozorio strance koji žive u Južnoj Koreji da napuste tu zemlju.

"Ne želimo da naudimo strancima u Južnoj Koreji ukoliko dođe do rata. Situacija na Korejskom poluostrvu se bliži termonuklearnom ratu. Kad jednom otpočne rat, to će biti totalni sukob, nemilosrdan, sveti, osvetnički rat koji vodi Demokratska Narodna Republika Koreja”, navedeno je u saopštenju.

U međuvremenu, Ministarstvo odbrane Japana rasporedilo je na ključne lokacije oko Tokija proturaketne snage PAC-3, zbog predostrožnosti od eventualnog napada.

Japan je oružanim snagama dao naređenje da obore svaku sjevernokorejsku raketu koja ide u pravcu njegove teritorije.