Svijet
0

Sjeverna Koreja uklonila rakete sa svoje istočne obale

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja uklonila je dvije rakete srednjeg dometa s lansirne rampe sa svoje istočne obale, što ukazuje na smanjenje napetosti na Korejskom poluostrvu, javio je jutros britanski BBC.

Vjerovalo se da se Pjongjang priprema za lansiranje, po prvi put, raketa tipa "Musudan" dometa od 3.000 do 3.500 kilometara prošlog mjeseca sa svoje obale Žutog mora, pošto je zaprijetio napadima u regionu.

Prijetnje su usljedile poslije pooštravanja sankcije Ujedinjenih nacija (UN) Sjevernoj Koreji u martu ove godine, poslije treće nuklearne probe.

Zvanični Pjongjang je takođe bio ogorčeni velikim godišnjom američko-južnokorejskom vojnom vježbom koja je završena prije nedjelju dana.

Vijest da su rakete uklonjene s istočne sjevernokorejske obale stigla je uoči današnjeg susreta predsjednika SAD-a i Južne Koreje u Washingtonu.

Južnokorejska predsjednica Park Geun-hye u ponedjeljak je doputovala u prvu zvaničnu posjetu SAD-u od stupanja na mjesto šefa države u februaru, gdje se srela s bivšim južnokorejskim ministrom vanjskih poslova i aktuelnim generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom.

"Generalni tajnik pohvalio je predsjednicu zbog njenog odlučnog, ali odmjerenog odgovora na nedavne provokativne akcije Demokratske Narodne Republike Koreje i snažno podržao njenu rješenost da razriješi međukorejske razlike kroz izgradnju povjerenja i dijaloga", saopćio je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

"Ban je takođe izrazio zabrinutost zbog ozbiljnog problema s hranom u Sjevernoj Koreji i izrazio zadovoljstvo zbog spremnosti Seula da pomognu u rješavanju humanitarne situacije Sjevera, dodao je Nesirky", prenosi agencija AP.