Svijet
0

Netanyahu razriješio dužnosti zamjenika ministra odbrane koji ga je kritikovao

Anadolija
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benyamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu razriješio je dužnosti zamjenika ministra odbrane Dannya Danona, koji ga je prethodno kritikovao zbog niza poteza izraelske vlade, prenosi Anadolija.

Ured za odnose sa javnošću izraelske vlade je saopćio da je sekretarijat vlade informirao sve članove vlade o tome da Danon više nije na funkciji zamjenika ministra odbrane.

U saopćenju se navodi i komentar premijera Netanyahua, koji je kazao da je nedopustivo da zamjenik ministra odbrane kritikuje i napada vladu i lidera zemlje u momentu kada je zemlja pokrenula opsežnu borbu protiv „terorističke“ organizacije.

"Izjave zamenika ministra odbrane su neodgovorne i služe samo kao sredstvo nastavka Hamasove borbe posredstvom medija protiv izraelske vlade. Zbog gubitka povjerenja vlade, a posebno zbog ličnih napada na premijera, očekivali smo da zamjenik ministra podnese ostavku. Pošto to nije učinio, ja sam u skladu sa zakonskim odredbama iskoristio ovlasti i razriješio ga dužnosti“, kazao je Netanyahu.

Danon je nedavno izjavio da je premijer odgovoran za sve dobro i loše u zemlji i kritikovao vladinu strategiju operacija u Gazi. On je poručio da će premijer snositi svu odgovornost za posljedice trenutne situacije i tražio dodatno intenziviranje opsade Gaze.

Izraelski premijer Netanyahu je u posljednjem obraćanju medijima kazao da je Izrael prihvatio egipatski prijedlog primirja, ali da će napadi biti nastavljeni, jer je Hamas raketnim napadima prekršio primirje.

"Hamas je taj koji je odabrao nastavak napada i platit će cijenu za to. Svako ko napadne Izrael, bit će napadnut. Vatra je naš odgovor ukoliko nema primirja“, kazao je Netanyahu.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen. Nakon toga, međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započinje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija“.