vijesti
0

Palestinski premijer: Ne prihvatamo primirje sa Izraelom bez ukidanja embarga Gazi

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Palestine Ismail Haniyeh za televiziju "El-Aksa" izjavio je da Palestinci ne prihvataju nikakvo primirje sa Izraelom koje ne uključuje ukidanje embarga nad Gazom.

"Ne prihvatamo nikakvo primirje sa Izraelom ako ne bude ukinut embargo nad Gazom i ako ne prestanu napadi na Gazu i dio Jerusalema gdje žive Palestinci", rekao je Haniyeh.

Naglasio je da palestinske naoružane grupe pokušavaju da zaštite svoj narod dok, istovremeno, palestinski političari blisko sarađuju sa arapskim liderima kako bi se diplomatski riješilo pitanje sa izraelom.

"Problem nije postizanje primirja. Problem je embargo nad Gazom, glad, zatvorene granice, ponižavanje Palestinaca i svakodnevno bombardovanje. Potrebno je ukinuti embargo nad Gazom kako bi palestinski narod kao i svi drugi ljudi živili slobodno i časno", kazao je premijer Palestine.

Napominje da je izraelska vojska bez ikakvog razloga izvela napad na Palestinu.

"Izrael je bez ikakvog povoda napao Gazu. To je značilo da Izrael odbacuje primirje koje je između Palestine i Izraela postignuto 2012. godine. Izrael i dalje nastavlja sa embargom i pokrenuo je vojnu operaciju", istakao je Haniyeh.

Pozvao je islamski svijet da podrži palestinski narod na "političkom, medijskom i diplomatskom planu".

Izraelski kabinet za sigurnost prihvatio je inicijativu za primirjem između Izraela i Palestine koju je inicirao Egipat. Glasnogovornik izraelske vlade Ofir Gendelman na službenom Twitter profilu saopćio je da je sigurnosni kabinet premijera Benjamina Netanyahua na jutrošnjem sastanku prihvatio inicijativu Egipta za primirjem sa Palestinom.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama je na iftaru koji je organizovan u Bijeloj kući pohvalio inicijativu Egipta za primirjem između Egipta i Hamasa te da se nada da će to ponovo doprinijeti uspostavi mira.

Egipat je jučer predložio inicijativu za primirjem između Izraela i Palestine kako bi se zaustavilo daljnje proljevanje krvi.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana svirepo ubijen. Nakon toga, međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija“.