Svijet
52

Palestinsko Ministarstvo zdravsta: Izrael koristi zabranjeno oružje

Anadolija
Palestinsko Ministarsvo zdravstva optužilo je Izrael da je u napadima na Gazu koristio zabranjeno oružje, javlja Anadolija.  

"Izrael je koristio zabranjeno oružje i rakete", izjavio je kasno sinoć na konferenciji za medije zamjenik ministra zdravstva Jusuf Ebu Riš naglasivši da su bolnice u Gazi pune povrijeđenih i mrtvih.

Istakao je da su ljekari i medicinsko osoblje izjavili kako su tijela povrijeđenih i mrtvih prekrivena ranama koje prouzrokuje zabranjeno oružje, a da su to potvrdili i strani ljekari koji se nalaze u Gazi.  

Četrdeset posto žrtava izraelskih nasilnih i nehumanih napada su djeca i žene, a 62 posto povrijeđenih također su djeca i žene, ukazao je na podatak zamjenik Ebu Riš.

Također je upozorio da bi se broj mrtvih mogao povećati, jer zbog blokade u kojoj se nalazi Gaza pomoć koju pružaju ljekari nije dovoljna.

Zbog učestalih napada na Gazu u odjeljenima intenzivne njege nema više mjesta za nove ranjene koje stalno dovoze kola hitne pomoći, a mjesta nema ni u mrtvačnicama, istakao je zamjenik Ebu Riš. Potrošeni su novčani resursi Ministarstva zdravstva što je prijetnja cijelom zdravstvenom sistemu.

Na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju protiv Palestinaca "Zaštitna linija".