Svijet
214

Izraelska vojska svakodnevno ubija palestinsku djecu

Anadolija
(Foto: EPA)
Izraelska vojska posljednjih nekoliko dana izvodi zračne napade na Gazu u kojima je poginulo na desetine i ranjeno na stotine osoba.

Nerijetko su meta izraelskih napada ne samo vojne zgrade nego i žene i djeca koji svakodnevno stradaju u zračnim napadima.

Tako je u zračnim napadima izraelske vojske na nekoliko naselja u Gazi ubijen i osmogodišnji Abdulrahman Hattab.

Dženaza nevinog palestinskog dječaka održana je danas u tišini, ispraćen suzama u krugu porodice i rodbine.

Izraelska vojska je od ponedjeljka do danas ubila 100 ljudi, a 670 ranila. Među poginulima je 12 žena i 24 djece u dobi od 1 do 5 godina.

Bombardiranje je u Pojasu Gaze osim ljudskih dobitaka izazvalo i veliku materijalnu štetu. Podaci Euromediteranskog opservatorija za ljudska prava govore da su 282 stambena objekta potpuno uništena, 8.910 je oštećeno, a od toga je 260 objekata uništeno u toj mjeri da se više ne mogu koristiti za stanovanje.

Podsjećamo, na Zapadnoj Obali su 12. juna oteta trojica jevrejskih mladića koji su nakon 18 dana pronađeni mrtvi. Samo nekoliko dana kasnije, 2. jula, u znak osvete otet je palestinski mladić i istog dana ubijen. Nakon toga međusobni napadi eskaliraju, a izraelska vojska 7. jula započenje akciju "Zaštitna linija".