Bez javnih komentara
9

Nema jasnog stava Brisela prema referendumu o nezavisnosti Katalonije

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Širom Evrope prate se dešavanja oko planova regionalnih vlasti Katalonije za sutrašnje održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije.

Analitičari ističu da bi velika izlaznost na referendum i većina glasova "za" otcijepljenje mogla ohrabriti i druge regione sa sličnim namjerama u Evropi što bi dovelo do dodatnog pritiska na EU.

Međutim, većina evropskih lidera nije se jasno i javno izrazila povodom predstojećeg referenduma.

Neoglašavanje EU zbog dešavanja u Kataloniji izaziva razne sumnje jer su regionalni lideri apelovali na blok da posreduje u sporu sa Madridom.

Evropska komisija je kao odgovor na zahtjev regiona za intervenciju ponovila da je referendum interno pitanje Španije i da poštuje Ustavni poredak te zemlje.

Škotski prvi ministar Nikola Stardžen je iznijela podršku za referendum Katalonije ali je dvosmisleno izjavila i da je "potpuno legitimno da je Španija protiv nezavisnosti svog regiona.

Ona je tokom sedmice poslanicima škotskog parlamenta rekla da je "pravo na samoopredjeljenje važan međunarodan princip" i izrazila je nadu da će biti poštovan u Kataloniji, ali i drugdje.

Zvaničnici iz belgijskog regiona Flandrije podržavaju pritužbe Katalonije da subvencioniše siromašnije dijelove Španije.

Zvaničnici italijanske partije krajnje desnice iz Sjeverna Liga negodovali su zbog nedavnih hapšenja katalonskih lidera koje su naredile centralne vlasti u Španiji.