Ubio 51 osobu u džamijama
82

Masovni ubica iz Christchurcha se žalio na presudu i kaznu, premijerka Novog Zelanda oštro odgovorila

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bijeli supremacist i masovni ubica koji je ubio 51 osobu u dvije džamije na Novom Zelandu žalio se na presudu i kaznu.

Tridesetdvogodišnji Brenton Tarrant je uložio žalbu na svoju slučaj, ali zasad još uvijek nije zakazano saslušanje. On je dobio kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti puštanja na uvjetnu slobodu još 2020. godine za ubistvo i pokušaj ubistva muslimana.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern je kazala da je Tarrant pokušava "reviktimizirati ljude".

"Njegovo ime se ne bi trebalo ponavljati i to isto pravilo ću primijeniti dok komentarišem njegove pokušaje da ponovo viktimizira ljude. Ne bismo mu trebali dati ništa", jasno je kazala Ardern.

Njena vlada odbija da navodi Tarrantovo ime.

Imam Gamal Fouda, koji je preživio napad na džamiju Al Noor u Christchurcu, rekao je da se "muči da shvati" motiv koji je Tarrant imao da se žali s obzirom da je "sam priznao krivicu".

"Ne mogu da ne pomislim da je ovo još jedna akcija ovog teroriste da ponovo naudi svojim žrtvama tako što će očuvati sjećanje na sebe i svoje terorističke činove", rekao je Fouda.

Tarrant je australski državljanin koji se preselio na Novi Zeland 2017. godine, a 15. marta 2019. je ušao u dvije džamije naoružan vojnim oružjem te je ubio 51 osobu. Na suđenju je rečeno da je namjeravao ubiti što više muslimana. Svoj napad je prenosio uživo na Facebooku zahvaljujući kameri koju je imao montiranu na glavi, a objavio je i manifest od 74 stranice na ekstremističke forume.

Tokom suđenja nije svjedočio, priznao je krivnju za ubistvo, pokušaju ubistva i terorizam, a nije se ni protivio zahtjevima tužilaštva da dobije maksimalnu moguću kaznu.

Na kraju je osuđen na doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta, a to je prva takva kazna u historiji Novog Zelanda, zemlje koja nema smrtnu kaznu.

Sudija je kazao da Tarrant nije pokazao kajanje ni sramotu za svoja zlodjela.

"Vaši zločini su toliko opaki da čak i ako budete u zatvoru do smrti, to neće iscrpiti uslove za kaznu", istakao je sudija Cameron Mander.

Na Novom Zelandu traje istraga o napadu, a vlasti su saopćile da će razmotriti da li bi žalba mogla imati utjecaj.

Teroristički napad u Christchurchu je bio najgora masovna pucnjava u historiji Novog Zelanda. Nakon toga je parlament usvojio strožije zakone i oružju te otkupu određenog vrsta oružja od vlasnika.