Prkose svijetu
1

Netanyahu kazao da će Izrael napasti Rafah čak i ako Hamas pusti taoce

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izrael će ući u Rafah bez obzira na pregovore o primirju, obećao je premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru s porodicama i rođacima talaca koji se protive sporazumu s Hamasom kojim se završava rat u Gazi prije nego Hamas bude uništen.

"Ideja da ćemo zaustaviti rat prije nego što postignemo sve njegove ciljeve nije opcija. Ući ćemo u Rafah i tamo ćemo eliminirati bataljone Hamasa, bez obzira na to postoji li dogovor ili ne, kako bismo postigli potpunu pobjedu", rekao je Netanyahu predstavnicima dijela porodica čiji su članovi zarobljeni u Gazi i porodica poginulih izraelskih vojnika.

Prema izjavi koju je objavio ured premijera, grupe su pozvale Netanyahua i savjetnika za nacionalnu sigurnost Tzachija Hanegbija da nastave rat i odupru se međunarodnom pritisku.

Sastanak se održava prije nego što je Netanyahu trebao razgovarati s ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben Gvirom, koji se također protivi zaustavljanju rata i pravljenju ustupaka Hamasu.

U međuvremenu sastanak ratnog kabineta Izraela koji je trebao biti održan večeras je otkazan.

Otkazivanje dolazi usred snažnih neslaganja između članova šire vlade oko mogućeg dogovora o taocima uz posredovanje Egipta i njegovog potencijalnog utjecaja na izraelsku operaciju Rafah koja se prijeti.

Ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir i ministar finansija Bezalel Smotrich izrazili su protivljenje dogovoru koji bi smanjio ili privremeno zaustavio borbe, dok je ministar ratnog kabineta Benny Gantz ranije ove sedmice ustvrdio da ako vlada odbije dogovor o taocima koji je podržan sigurnosnim službama, neće “imati pravo daljeg postojanja”.

Ratni kabinet ima tri člana s pravom glasa: Netanyahu, Gantz i Gallant. Gadi Eisenkot iz Nacionalnog jedinstva je promatrač, kao i ministar strateških poslova Ron Dermer i vođa ultraortodoksne stranke Shas Aryeh Deri, obojica Netanyahuovi povjerenici.

Ben Gvir se sastao s Netanyahuom kako bi razgovarali o dogovoru i operaciji prije popodnevne opće sjednice vlade, koju je Smotrich preskočio u korist stranačkog sastanka svoje desničarske Stranke vjerskog cionizma.

Zapadne države su u više navrata izrazile zabrinutost od mogućih posljedica izraelske invazije na Rafah u koju se sklonilo oko 1,2 miliona Palestinaca. U posljednjih nekoliko dana postojali su izvještaji da je dogovor o puštanju dijela izraelskih zarobljenika blizu finaliziranja.