Napad u Christchurchu
5

Nakon što mu je vratio račun na Twitteru, Musk odgovorio na objavu desničara povezanog s teroristom

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pripadniku krajnje desnice koji je primao donacije od terorista iz Christchurcha i komunicirao s njima prije napada 2019. godine vraćen je njegov Twitter račun, a vlasnik Twittera Elon Musk odgovorio je na jednu od njegovih objava.

Utemeljitelju takozvanog Identitarnog pokreta, Martinu Sellneru, koji propovijeda superiornost evropskih etničkih skupina, zabranjen je pristup Twitteru 2020. pod bivšom upravom, zajedno s desecima drugih računa povezanih s pokretom u jeku kritika zbog načina na koji platforma tretira ekstremistički sadržaj.

Sellnera su 2019. godine podvrgnule pretresima austrijskih vlasti zbog sumnje da je surađivao s teroristom iz Christchurcha Brentonom Tarrantom i dijelom terorističke organizacije. Sellner je negirao umiješanost u napad.

Otkriveno je da je Tarrant dao donaciju od 1.500 eura (2487 australskih dolara) Sellnerovoj organizaciji Identitarian i da su njih dvojica razmijenili prijateljske e-poruke 2018., uključujući Sellnera u kojem je pozvao Tarranta da mu se pridruži na pivu ili kavi ako ikad dođe u Austriju.

Tarrant je posjetio Austriju 2018., ali Sellner negira da se par upoznao.

Sellner je pohvalio Muska što je prošle sedmice vratio svoj X račun, gdje sada ima plavu kvačicu povezanu s plaćenim računima i ima 51.000 pratitelja.

“Sretan sam i zahvalan što sam se vratio na Twitter/X. Posebno bih želio zahvaliti Musku što je ovu platformu ponovno učinio otvorenijom. Nadam se da će se trend nastaviti i da će se svi ostali koji su bili zabranjeni vratiti”, napisao je Sellner.

Nakon što je Sellner objavio video vezan uz švicarsku policiju koja je zatvorila događaj na kojem je on govorio u švicarskom kantonu Aargau i izjavio da mu je dva mjeseca zabranjen ulazak u Aargau, Musk je odgovorio "Je li to legalno?".

Prošli mjesec objavljeno je da Njemačka razmatra zabranu Sellneru ulaska u zemlju.

Doktor Josh Roose, stručnjak za ekstremizam sa Univerziteta Deakin, rekao je da je Sellnerov račun posljednji u dugom nizu krajnje desničarskih, uključujući vođu Nacionalsocijalističke mreže u Australiji, kojem je dopušten povratak na X pod Muskom.

"Slučajno su svi oni na neki način, oblik ili formu bili u interakciji s Brentonom. Sada kada su se ove grupe vratile i otkako im je dopušteno da se vrate na platformu, svi prate račune jedni drugih i međusobno su se povezali. To je također omogućilo pokretu da gradi veze i kontakte", kazao je Roose.

U vatrenom intervjuu s bivšim voditeljem CNN-a Donom Lemonom ovog tjedna, Musk je branio držanje nekoliko antisemitskih i rasističkih objava na platformi, rekavši da nisu nezakoniti.

"Dakle, Don, ti voliš cenzuru, je li ono što želiš reći?" rekao je Musk.

Lemon je odgovorio da vjeruje u umjerenost, na što je Musk odgovorio: "Umjerenost je propagandna riječ za cenzuru."

Ako je objava bila nezakonita, "uklonit ćemo je", rekao je Musk, dodajući da ako ne krši zakon, "stavljamo palac na vagu ili smo cenzori".

Roose je rekao, iako bi to moglo odgovarati njegovom tumačenju slobode govora u SAD-u, računi su izvorno uklonjeni zbog širenja mržnje i pokušaja poticanja straha na internetu i ništa se nije promijenilo.

"Iako nije iznenađujuće, to samo signalizira... to je poticajni utjecaj koji ovim pokretima daje platformu za širenje mržnje", pojasnio je stručnjak.