Sve više indicija
295

Da li je "odzvonilo" Isacima: NES izvjestan partner u preslagivanju vlasti u FBiH?

B. H.
Ilustracija: A. L.
Ilustracija: A. L.
Javna je tajna da mnogi koji čine trenutnu koaliciju u Federaciji Bosne i Hercegovine nisu oduševljeni postupcima i radom federalnog ministarstva unutrašnjih poslova Rame Isaka. Sve su izraženije indicije da Trojka traži zamjenu, a ključnu ulogu bi mogao odigrati NES.
Pored internog nezadovoljstva unutar same Trojke, u Isaka po svemu sudeći nemaju povjerenje ni Amerikanci. Najbolji pokazatelj toga je nedavno saopćenje Ambasade SAD-a u BiH u kojem su ga žestoko kritikovali zbog svečanog dočeka Vahidina Munjića i Mustafe Selmanovića nakon puštanja na slobodu u sklopu akcije "Black Tie 2"

Tada su naveli kako je šokantno je da je ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslavio povratak na posao službenika FUP-a koji su uhapšeni i koji se nalaze pod istragom za teška krivična djela.

Jedna od indicija da se NES približava Trojci je bilo "odazivanje" na skup političkih predstavnika Bošnjaka koje je organizovao lider NiP-a Elmedin Konaković.

Iako su sve opozicione stranke odbile prisustvovati ovom skupu, na njemu su se pojavili predsjednik kantonalnog odbora NES-a Mustafa Ružnić, kao zastupnik u Predstavničkom domu državnog parlamenta Jasmin Emrić.

Smjena Vlade USK je još jedna stavka koja bi mogla biti presudna pri preslagivanju vlasti. U decembru prošle godine je vlada koju je predvodio upravo Mustafa Ružnić smijenjena, a premijersku poziciju je dobio Nijaz Hušić (SDA). Također, u tom kontekstu treba uzeti u obzir i poziciju vlasti u USK te način da li bi NES i to pitanje uslovio pridruživanjem većini u FBiH.

Ukoliko bi se postigao dogovor, broj ruku koji ima NES u Predstavničkom domu Federacije BiH bi bio dovoljan da se izglasa nova vlada. Pet zastupnika koje ima NES bi mogli nadomjestiti glasove Arnela Isaka i Kenana Uzunovića, i eventualno tri zastupnika HDZ 1990.

U slučaju smjene Isaka potrebna je isključivo potvrda predsjednika FBiH, u ovom slučaju Lidije Bradare (HDZ). Saglasnost potpredsjednika bi bila potrebna prilikom imenovanja novog ministra.

Hipotetički ukoliko jedan potpredsjednik ne bi dao odobrenje u prvom i drugom krugu glasanja u trećem bi mogao biti preglasan. U tom slučaju mogao bi iskoristi pravo veta za koje bi mu bilo potrebno 14 ruku (od mogućih 23) u Klubu Bošnjaka Doma naroda FBiH, no nije za očekivati da bi bilo koji od dva potpredsjednika, Refik Lendo (SDA) ili Igor Stojanović (SDP), opstruirali imenovanje novog ministra.

Matematika je jasna, da li će doći do preslagivanja Vlade BiH ovisi o više faktora, no sve bi moglo biti poznato veoma brzo, jer po svemu sudeći Isaci su vladajućima "preko glave".