Odluka novog premijera
64

Novi Zeland zbog pada pismenosti u školama zabranjuje upotrebu mobitela

A. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Novog Zelanda zabranit će mobitele u školama jer u toj zemlji zabrinjavajuće pada pismenost, rekao je premijer Christopher Luxon.

Škole na Novom Zelandu nekada su imale neke od najboljih svjetskih rezultata u pismenosti, ali nivoi čitanja i pisanja pale su do te mjere da neki istraživači strahuju da postoji kriza u obrazovanju.

Luxon će time prihvatiti politiku koja je testirana s različitim rezultatima u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj. Taj bi potez zaustavio ometanje u razredima i pomogao učenicima da se skoncentrišu, rekao je Luxon.

"Zabranit ćemo telefone u školama. Želimo da naša djeca uče, a naši učitelji poučavaju", rekao je.

Istraživači iz novozelandske dobrovoljne organizacije Education Hub upozorili su prošle godine na "krizu pismenosti", otkrivši da više od jedne trećine 15-godišnjaka jedva zna čitati ili pisati. Luxonova konzervativna vlada, koja je na vlast došla u ponedjeljak, već je prve sedmice otišla u kontroverze.

Prvo je neočekivano ukinula vodeće svjetske mjere za kontrolu pušenja, kojima se trebala zabraniti prodaja cigareta svima rođenima nakon 2008., što su liječnici proglasili "tragičnim", a zatim pristala ponovno pokrenuti istraživanje nafte i plina u moru, odbacivši jednu od važnijih politika o klimatskim promjenama bivše premijerke Jacinde Ardern.