Objavljen snimak svjedočenja
16

Manning: Američka vojska je kao dijete koje muči mrave povećalom

Klix.ba
Bradley Manning (Foto: AFP)
Bradley Manning (Foto: AFP)
Grupa koja zagovara slobodu govora "Freedom of the Press Foundation" objavila je snimak svjedočenja američkog vojnika Bradleyja Manninga o njegovim motivima da proslijedi tajne američke državne dokumente sajtu WikiLeaks. To je prvi put da je javnost čula Manningov glas od njegovog hapšenja 2010.

Iz ove grupe su poručili kako se nadaju da će snimak rasvijetliti jedan od najvažnijih tajnih sudskih procesa u novijoj povijesti. Tako je javnost dobila priliku da prvi put čuje Manningovo objašnjenje zašto je obznanio vojne tajne, prenosi Russia Today.

On je svoj postupak opravdao težnjom da javnost sazna za nedjela Vlade SAD-a, prvenstvno kako bi se pokrenulo pitanje o ulozi američke vojske i vanjske politike u cjelini, posebno kada je riječ o Afganistanu i Iraku. U svom svjedočenju on je optužio američku vojsku da ne cijeni ljudski život, poredeći ih sa djetetom koje muči mrave povećalom. Govoreći o videosnimku na kojem se vidi kako američki vojnici iz helikoptera ubijaju civile i novinare, Manning je istakao kako je najalarmantnije u tom videu to što je vidljivo kako vojnici ispoljavaju krvožednost i ubijaju sa strašću. Zahvaljujući Manningu, snimak je vidio cijeli svijet.

Budući da je snimanje zabranjeno tokom procesa koji se vodi protiv Manninga zbog odavanja vojnih i državnih tajni, Pentagon provodi mjere kako bi pojačao sigurnost i spriječio curenje informacija sa suđenja u vojnoj bazi Fort Meade u Marylandu. Međutim, snimak Manningovog svjedočenja je uprkos tome dospio u javnost. Manning se izjasnio krivim za 10 od 22 tačke optužnice te se vodi proces u vezi sa preostalih 12 tačaka. Ako bude osuđen, mogao bi dobiti i 20 godina zatvora.