{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na suđenju čovjeku koji je odao najviše tajni SAD-a čak 141 svjedok

28.2.2013. u 11:12
6
18
Na suđenju čovjeku koji je odao najviše tajni SAD-a čak 141 svjedok
6
Na suđenju čovjeku koji je odao najviše tajni SAD-a čak 141 svjedok
Američka vlada planira pozvati 141 svjedoka na suđenje Bradleyju Manningu, uključujući i 15 njih koji će posvjedočiti da su informacije koje je objavio WikiLeaks, zahvaljujući optuženom, načinile štetu američkim nacionalnim interesima.
Američki mediji prenose kako tužilaštvo ima planove gigantskih razmjera u smislu obima materijala i broja svjedoka, kako bi dokazali da je Bradley neprijatelj američkih interesa. Suđenje treba početi 3. juna.

Na suđenju će se pojaviti četiri svjedoka, potpuno anonimno i iza zatvorenih vrata će pričati o onome što znaju, a sa njima će biti samo sudija, optuženi i tužitelj. Jedan od njih će vjerovatno biti pripadnik američke vojne jedinice Navy Seal, koji je bio uključen u ubistvo Osame bin Ladena.

Osim toga, 33 svjedoka će govoriti o osjetljivim ili tajnim informacijama i zbog toga će njihovo svjedočenje biti održano na djelomično zatvorenim sjednicama.

Bradley Manning je optužen da je odgovoran za najveće curenje državnih tajni u historiji SAD-a, a svijet je za njih saznao preko WikiLeaksa. Uhapšen je u Iraku 2010. godine i od tada je u zatvoru.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: