{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mitinzi podrške Bradleyu Manningu optuženom za curenje državnih tajni

S
23.2.2013. u 21:42
3
2
Mitinzi podrške Bradleyu Manningu optuženom za curenje državnih tajni
3
Mitinzi podrške Bradleyu Manningu optuženom za curenje državnih tajni
Pristalice američkog vojnika Bradleya Manninga, koji je optužen da je odgovoran za najveće curenje državnih tajni u američkoj jistoriji, održale su danas mitinge širom SAD i svijeta.
Demonstracije su održane na više od 70 lokacija radi obilježavanja 1.000 dana koliko je Manning proveo zatvoru i pred njegov izlazak pred vojni sud, planiran za narednu sedmicu.

Američka vlada tereti Manninga da je osnivaču "Vikiliksa" Julianu Asangeu poslao povjerljivi materijal.

Slične postupke vlada SAD smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost. Manning može biti osuđen na doživotnu robiju ako bude proglašen krivim.

Međutim, Manning je postao slavan među pristalicama "Vikiliksa" kao primjer hrabrosti kojom se otkriva nepravda.

"Hrabri mladi čovjek suočava se sa doživotnom zatvorskom kaznom, jer je objelodanio istinu", rekao je portparol "Mreže podrške Bradleyu Manningu" Jeph Peterson.

Nešto ranije, protesti su održani u Australiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Južnoj Koreji, Belgiji, te u još nekoliko zemalja. U SAD, planirani protesti zakazani su u Los Angelesu, San Francisku, Denveru, New Yorku i još desetak gradova.

Među informacijama koje je otkrio bio je snimak američkog vojnog helikoptera koji u Bagdadu greškom pucao na Reutersove novinare, zatim izvještaji o ratovima u Iraku i Afganistanu, kao i povjerljive ocjene zatvorenika u Gvantanamu.

Čitaoci britanskog lista "Guardian" su sredinom decembra prošle godine izabrali upravo Bradleya Manninga za ličnost 2012. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: